22.1 C
София
вторник, септември 26, 2023

Нова схема на ПП: Червеният Явор Божанков внася закон „анти-Радев“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Абсолютно необходимо е като законодатели да направим ревизия на президентските квоти и правомощия дадени от Народното събрание. Направих пълен преглед на тези правомощия и подготвих законопроект, който отнема квотите на президента в държавни регулатори и различни органи. Това заяви в пространен пост във фейсбук натиреният позорно от БСП и приютен от ПП депутат Явор Божанков.
Освен преразглеждане на президентските квоти, проектът „Божанков“ предвижда, по неговите думи, законово ограничение при служебните кабинети за кадрови промени, когато разделението на властите е нарушено.

Божанката дава пример: Министерски съвет предлага, а президентът назначава с указ дадена длъжност.
„Как работи този принцип при служебен кабинет? Радев назначава служебен кабинет. Този кабинет не се отчита пред Народно събрание. Същата служебна власт предлага шефове на служби за сигурност, главен секретар и др. А Радев одобрява с указ назначения на собствения си кабинет. Тотално погазване на разделението на властите, тяхната независимост. И най-вече на принципа – власт, власт възпира.“

Промените включват, изрежда Божанков: Съвета за електронни медии, Българска народна банка, Комисия за защита от дискриминация, службите за сигурност. „И много други. Ако не искаме руско влияние в държавните органите, трябва да действаме институционално и принципно.“
Законопроектът предвижда квотите да се преразпределят към Народното събрание, но изборът да става по различно време и в различни легислатури (предлагащи законопроект, б.ред.), за да не доминира едно Народно събрание в даден регулатор.

Проверка по рама

Божанков признава, че „това Народно събрание върви към промени в Конституцията, но процедурата е тежка а мнозинствата – несигурни“. За своя проект ще търси подкрепа от парламентарната си група, „след това от останалите парламентарни групи“.
Този законопроект ясно ще покаже кой от коя страна застава, казва в заключение червеният депутат от провалената „Промяна“.

Материалът Нова схема на ПП: Червеният Явор Божанков внася закон „анти-Радев“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ