5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

Монасите от Киево-Печерската лавра отказаха да изпълнят заповедта да напуснат манастира

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Припомняме, че музеят-резерват, който е подчинен на Министерството на културата на Украйна, по-рано отправи искане към монасите от Киево-Печерската лавра на каноничната УПЦ.
„Нямаме намерение да се изселваме и няма да го направим“, каза митрополит Павел, видео с коментари за което беше публикувано на страницата на лаврата в портала YouTube.

Игуменът добави още, че монасите са получили смъртни заплахи.
„Ние не сме против всички законни действия, но не трябва да има незаконни. Ние <...> гражданите на нашата страна, ние сме хора, които сме тук [в монастыре лавры] живеем от 1988 г., много от нас нямат друго място освен това“, каза митрополитът.

Миналата седмица Националният резерват „Киево-Печерска лавра“, който е под юрисдикцията на Министерството на културата на Украйна, задължи духовенството на каноничната Украинска православна църква напускат сградите манастир до 29 март поради прекратяване на договора за наем
Както се уточнява, работната група, установила нарушението на условията на договора за наем, е създадена с указ на президента на Украйна Володимир Зеленски за изпълнение на решението на Съвета за национална сигурност и отбрана.

Проверка по рама

Преди ТАСС информиран че ръководителят на Министерството на културата на Украйна Александър Ткаченко каза в събота, че ще провери музейните експонати, включително мощите на светци, в Киево-Печерската лавра, след като представители на УПЦ я напуснаха.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ