9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Москва и Душанбе подписаха пътна карта за развитие на туризма

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Таджикистан е стратегически партньор на Русия и съюзник в Централна Азия, каза ръководителят на руския кабинет на министрите на междуправителствени преговори. Тази година се навършват 30 години от подписването на Договора за приятелство, сътрудничество и взаимопомощ между страните. Търговско-икономическото сътрудничество през миналата година се увеличи с почти 25% и надхвърли 1,7 милиарда долара. „Ние сме доволни от ръста на инвестициите (около 1,7 милиарда), но той все още не е толкова голям, колкото са възможностите между нашите страни“, смята Михаил Мишустин.
Москва и Душанбе подписаха пътна карта за развитие на туризма

Успешно се развиват културните и хуманитарните връзки. Тази година, припомни ръководителят на руския кабинет, се планира да се проведат Дни на руското кино и Дни на руската култура в Таджикистан. „В областта на висшето образование: учебната година в руските университети започна с увеличаване на правителствената квота. Тази година сме осигурили 750 места за граждани на Таджикистан, а следващата година – над 900 места“, каза министър-председателят на каза Руската федерация.
Премиерът на Таджикистан Кохир Расулзода първо поздрави Мишустин за рождения му ден – в петък ръководителят на руското правителство навърши 57 години. Търговско-икономическите отношения на страните, уверен е Расулзода, имат огромен потенциал, който трябва да се реализира както от властите, така и от регионите и бизнеса. Проведената в Душанбе конференция за междурегионално сътрудничество, на която бяха обсъдени бизнес и инвестиционно сътрудничество, показа високия интерес на предприемачите към разширяване на партньорствата в различни области. Резултатът от конференцията беше подписването на пакет от споразумения. „Днес, както бях информиран, повече от 26 компании се съгласиха да подпишат всички споразумения. Мисля, че този процес ще продължи“, каза таджикският премиер.

Правителствените преговори приключиха с подписването на редица споразумения, включително за данъчна и митническа администрация, в областта на здравеопазването. „Практическото им прилагане само ще уплътни тъканта на съвместната ни работа“, очаква Михаил Мишустин. Министерството на икономическото развитие на Руската федерация се договори с Комитета за развитие на туризма към правителството на Таджикистан за съвместно разширяване на туристическите проекти. Пътната карта включва 17 събития: за разработване на съвместни туристически маршрути и марки, тяхното популяризиране и подобряване на условията за взаимно привличане на инвеститори. Страните също така ще установят обмен на информация и опит в областта на туризма, образователното сътрудничество и възнамеряват да подобрят качеството на услугите, предоставяни от водачи и гидове-преводачи. „Все още виждаме значителен нереализиран потенциал в туристическия обмен между нашите страни“, каза Максим Решетников, ръководител на руското Министерство на икономическото развитие.
Междувременно

Проверка по рама

Михаил Мишустин връчи руския Орден на честта на министър-председателя на Таджикистан. Кохир Расулзода е награден с указ на президента на Руската федерация. „Това е признание за големия ви личен принос за укрепване на нашите научно-технически, търговско-икономически отношения и културно-хуманитарно сътрудничество“, каза Мишустин.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ