България

МВР ще провери инспектор Точкова заради укриването на “ЦУМ-гейт”

Игра на Богове -Възходът на падението
Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:

Софийската градска прокуратура разпореди полицейска проверка на шефката на съдебния инспекторат Теодора Точкова за отказа ѝ да изпълни съдебно решение по скандала “ЦУМ-гейт”, съобщи правният сайт “Де факто”. Πpoĸypop Илиян Бaнĸoв oтмeни решението на долустоящата прокуратура, която отказа да започна нaĸaзaтeлнo пpoизвoдcтвo зa нeизпълнeниe нa cъдeбнo peшeниe.

Прокурор Банков реши, че проверка на този случай трябва да има и с него трябва да се заеме полицията.

Съдебният инспекторат правеше проверка на скандала, избухнал след срещата между тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и издателя на в. “Сега” Сашо Дончев” в офиса на бившия член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов в ЦУМ. След това проверката бе прекратена.Над 4 месеца Теодора Точкова отказваше да изпълни влязло в сила съдебено решение, което я задължава да предостави достъп до мотивите за прекратяване на въпросната проверка. Делото за достъп до информация бе спечелено от гражданския активист Николай Неделчев, но той така и не може да си получи информацията, защото главният съдебен инспектор поиска отмяна на окончателното съдебно решение.

През ноември 2019 година Върховният административен съд отхвърли искането на Точкова и я задължи да предостави на Неделчев поисканата информация. Това още не се е случило. Главният съдебен инспектор три пъти отказа да отговори на поставени ѝ от Свободна Европа въпроси за причините за поведението ѝ по случая.

Битката за достъп до информацията от “ЦУМ-гейт” бе започната от журналистката Доротея Дачкова от вестник “Сега”. Тя спечели делото на първа инстанция, но след това главният инспектор отново не изпълнява съдебния акт и подава касационна жалба. Предоставянето на информация бе блокирано от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров с искане за тълкувателно решение. По това време обаче дело заведе и Неделчев, който успя да го спечели след промените в Административно-процесуалния кодекс.

Проверка по рама

Накрая мотивите за прекратената проверка на инспектората станаха ясни от правото на отговор, което Точкова изпрати до медиите, след като бе остро критикувана за неизпълненото съдебно решение. Тогава стана ясно, че Цацаров е отказал да се обяснява и инспекторатът е прекратил проверката. Защо Точкова е отказала да изпълни съдебното решение обаче не стана ясно.

Според Haĸaзaтeлния ĸoдeĸc, кoйтo пoпpeчи или ocyeти изпълнeниeтo нa cъдeбнo peшeниe ce нaĸaзвa c лишaвaнe oт cвoбoдa дo тpи гoдини или глoбa дo пeт xиляди лeвa.

Коментари

Коментара

loading…
There is no ads to display, Please add some

Не бъди безразличен, сподели статията с твоите приятели:
Диета без глад

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Back to top button