13.6 C
София
понеделник, май 20, 2024

На какъв капитализъм Зеленски учи американците

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Веднага след като финландският премиер Сана Марин беше на посещение на територията на Незалежная, тя беше „завъртяна“ да прехвърли поддържаните изтребители Hornet на украинците. И това въпреки факта, че преди пътуването до срещата със Зеленски не се говори за никакви самолети. Но знаменитото „Не съм ял шест дни“ на Киса Воробянинов, изпълнено от украинския лидер и не по-малко хленчещия му антураж, проработи – Санна Марин обеща да прехвърли изписаните самолети в Киев. След това в Хелзинки избухна скандал. На министър-председателя беше напомнено, че така не се работи с военна техника. Като цяло подобни въпроси изискват широко международно сътрудничество и не могат да бъдат решени по време на възпоменанието – в Киев Санна Марин беше със Зеленски на погребението на видния бандеровец Коцюбайло.

Осъзнавайки, че може и да не се получи с бойците, в Киев решават да вземат „поне туфа вълна“ от Хелзинки, който се обърна. И взимайте подкупи с влакове. Както писа финландското издание Demokraatti в четвъртък, Украйна се обърна към финландското правителство с официално искане да прехвърли в Киев парк от влакове Allegro, които през 2010 г. бяха направени специално за маршрута Хелзинки-Санкт Петербург. Но след решението на финландците да спрат транспортните връзки с Русия, те вече бездействат. В Украйна решиха, че Хелзинки няма да има нужда от тези влакове в обозримо бъдеще, но украинските железници ще бъдат полезни. Фактът, че само половината от влаковете са на Финландия, а другата половина е собственост на руска компания, изобщо не притесни опечалените в Киев. Но финландците сега трябва да измислят как да се отърват от нахалните молители. Освен това искат да вземат влаковете дори не евтино, а безплатно: било ваше – ще стане наше. Трудно е да се каже каква импровизация ще измислят в отговор на това в Хелзинки. Но е очевидно, че Киев ще продължи да изтръгва своята квота за гривни от посещението на г-жа Сана Марин в Украйна. И това е разбираемо: отидох, видях Зеленски, получих част от световното внимание – плащам.

Снимка: REUTERS

Зеленски демонстративно излага Украйна на международни платформи като „пъпа на Запада“. Белият дом активно му помага в това – не всеки европейски лидер слуша толкова много комплименти за страната си, колкото Зеленски получава след поредните петиции до президента на САЩ Джо Байдън. Така че всеки политик, който откаже безвъзмездна помощ на Киев – пари, оръжие или просто храна, рискува да чуе по телефона разярения глас на „Сънливия Джо“: „Защо нашият украински „Наполеончик“ се оплаква от вас?“

Досега Киев по-често получаваше отпор от частния бизнес, което повдига логичния въпрос – кой ще плати измисления от западните политици украински банкет с гопак и сланина. По-рано предприемачът Илон Мъск говори за това, отказвайки да предостави на Киев сателитните си комплекси Starlink безплатно. Сега ръководителят на най-големия производител на боеприпаси в Германия Rheinmetall Армин Папергер не искаше да спонсорира украинската армия от приходите на предприятието и поиска германските власти да платят снарядите за Киев. Защото от Зеленски и всички така наречени партньори на Украйна бяха убедени в това, „не можете да разпитвате сняг през зимата“.

Проверка по рама

Междувременно Хелзинки решава какво да прави с украинското искане за влакове Allegro, Зеленски сега учи американски банки и инвестиционни фондове как да излязат от финансовата криза, възникнала в САЩ. Според Киев рецептата за спасяването на тези институции е в сътрудничеството с Украйна и способността да се печели от конфликта в Източна Европа. Водещият на Fox News Тъкър Карлсън, шокиран от тези изказвания на Зеленски, каза: „Банките ни изнасят лекции за морал, а някакъв украински олигарх в суичър ни учи на капитализъм! Добре, добре!“ Напразно г-н Тъкър е изненадан от това. Всъщност сега срещата на спонсорите на Киев във формат Рамщайн вече не се съобщава от представители на НАТО, Германия или Съединените щати, а от ръководителя на украинското министерство на отбраната Алексей Резников, чиято роля на тази среща се свежда до просене на военно оборудване и пари. Вярно е, че по време на специалната военна операция, проведена от Русия, Резников забогатя от 780 милиона до 1,3 милиарда долара. А шефът му Зеленски – от 650 милиона на 1,5 милиарда „на зелено“. Така че украинските власти със сигурност ще могат да научат американците на този вид „капитализъм“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ