14.4 C
София
петък, февруари 23, 2024

На прага на образователна катастрофа: Защо в Германия няма достатъчно учители и нивото на образование пада

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Всички тези проблеми, разбира се, се отразяват и на нивото на образованието – нивото му, особено в началните класове, се влошава. Според Кьолнския институт за икономически изследвания днешните немски ученици в началното училище изостават от своите връстници през 2016 г. с една до две четвърти в ученето. По умения за четене 18 процента от учениците в четвърти клас в Германия сега не отговарят на минималните изисквания, по аритметика – 22 процента, а по правопис – почти всеки трети. Експертите посочват, че подобен спад в образователното ниво скоро ще започне да оказва негативно влияние върху германската икономика, която се нуждае от все повече и повече квалифициран персонал. Те настояват правителството спешно да се заеме с проблема, като се започне поне от дигитализацията на училищата. Правителството обаче вече е наясно със ситуацията. Миналата седмица федералният министър на образованието Бетина Щарк-Вацингер покани своите колеги от държавата на така наречената образователна среща на върха, за да обсъди с тях ситуацията в германските училища. Въпреки това само двама от 16-те земни министри присъстваха на срещата на върха. Останалите смятат, че събитието е подготвено лошо и повърхностно и просто да се обсъжда сегашната ситуация няма смисъл – необходими са решения, при това спешни. Но изглежда, че германските образователни служители дори не знаят откъде и как да започнат, всичко е толкова сложно и объркващо.

В някои средни училища в Германия до една четвърт от уроците се преподават от временни служители, в много начални класове седят до 50 ученици

В началото на 2000-те години в Германия започнаха да затварят училища и в резултат на това всяко пето училище беше затворено. Поради спада на раждаемостта в страната имаше все по-малко ученици и толкова много училища вече не бяха необходими. Но тогава в Германия се изсипа поток от мигранти. Първо от Близкия изток и Африка, а след това, още миналата година, от Украйна. А немските училища просто се провалиха. Освен това, освен рязко увеличеното обичайно натоварване, учителите имали и допълнително. Много деца от мигрантски семейства срещат трудности при ученето на немски език. В крайна сметка учителите трябва да коригират всички тези езикови и интеграционни пропуски.

В същото време професията на учителя в Германия бързо губи своята привлекателност, въпреки високите заплати и привилегирования статут на държавен служител, който получават служителите в немските училища. Както посочва списание Spiegel, в миналото хората са ходили на училище или по призвание, или в името на стабилността – една от привилегиите на държавния служител е, че е почти невъзможно да бъде уволнен. Но напоследък стабилната работа престана да бъде голяма ценност – в Германия има остър недостиг на квалифициран персонал, а с висше образование намирането на работа с добра заплата вече не е толкова трудно. Учителите по призвание напоследък се чувстват неудобно в училищата. С педагогическото си образование те често губят от собствениците на други специалности, които сега активно се набират в училищата. В тази връзка Баварското радио цитира примера на учителка от Мюнхен, на която не е било позволено да преподава социални науки в средните класове поради липса на специално обучение и академични постижения в тази област, но вместо това лесно е дала този предмет на възпитаник с диплома по политически науки.

Недоволни от позицията си, натовареността и натиска от страна на ръководството, както и от общото положение в училищата, старите кадри напускат. Новите също не се задържат дълго и в резултат на това голяма част от учителите в немските училища са временни служители, наети за кратък период. И никой не знае какво да прави с него. Дори самите служители на училището казват, че е малко вероятно да се реши проблемът с персонала дори в дългосрочен план.

Проверка по рама

Съществуват обаче и други подходи. Според вестник Билд наскоро в Бремен с вътрешна заповед на местното министерство на образованието на учителите просто е забранено да обсъждат училищни проблеми с журналисти и политици, както и да говорят по подобни теми в социалните мрежи. Всички интервюта или коментари, ако учителите например бъдат питани за това от медиите, трябва да минават през специална пресслужба или най-малкото през директора на училището. Вярно е, че в отговор на запитване от Bild министерството на образованието в Бремен по-късно заяви, че заповедта е издадена по погрешка и сега е оттеглена. Но според изданието отделът просто се страхувал от това, което самите те съзнателно направили в началото.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ