България

НАГЛОСТ: Фандъкова рекетира властта със 178 млн. за транспорта, иначе реже линии (парите са повече от бюджета на Русе)

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Наглостта на общинските съветници от ГЕРБ и ВМРО в София няма край – под диктовката на Йорданка Фандъкова послушковците рекетират държавата да даде на столицата 178 млн. лв. допълнително, за да се покрият очакваните дупки в дружествата от градския транспорт през 2022 г., дочу Новините Днес.

И заплашват – без парите може да се стигне до разреждане на линии и оттам по-лесно разпространяване на пандемията.

Така на практика се оказва, че всички българи трябва отново да спасяват най-богатия и най-привилегирован град. Другият такъв случай е общинската „Топлофикация София“, чиито дългове се покриват от държавата.

Нейната помощ се наложи и за друг основен столичен проблем – детските градини, като през 2020 г. правителството отпусна 135 млн. лв. за строителството им. Проблемът е, че сумите, за които сега става дума, надхвърлят бюджета на повечето областни градове.

Проверка по рама

Пример – целият бюджет на Русе за 2021 г. е малко над 160 млн. лв., припомни „Капитал”.

Общинарите на Бойко и Каракачанов в София обаче искат държавата да даде на столицата 178 млн. лв. допълнително, за да се покрият очакваните дупки в дружествата от градския транспорт през 2022 г.

Така на практика се оказва, че всички българи трябва отново да спасяват най-богатия и най-привилегирован град с бюджет над 2 милиарда на година, които фирмите около Фандъкова опоскват до шушка. Другият такъв случай е общинската „Топлофикация София“, чиито дългове се покриват от държавата.

Нейната помощ се наложи и за друг основен столичен проблем – детските градини, като през 2020 г. правителството отпусна 135 млн. лв. за строителството им. Проблемът е, че сумите, за които сега става дума, са огромни и надхвърлят годишните бюджети дори на големи областни градове.

Освен въпросните 178 млн. лв. общинските съветници Зафир Зарков и Карлос Контрера настояват и за още 50 млн. лв. за покриване на загубите през 2021 г. За сравнение – 52 млн. лв. е целият годишен бюджет на Видин.

Причините за лошото финансово състояние на транспортните оператори според управниците на София са две: по-малкото пътници заради коронавируса, както и високите цени на електроенергията. Но има и трета, която не се споменава – лошо управление.

Магазин за Акумулатори

Дайте ни пари

„Да получим компенсация и за увеличената цена на природния газ и да се търсят възможности за покупка на по-евтина енергия за „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“ – това са мерки, които държавата може да окаже“, заяви Контрера, като поясни, че Европейската комисия била дала зелена светлина до май месец държавите да предприемат всякакви мерки, свързани с градския транспорт.

Но винаги когато общината иска, идва въпросът какво тя самата прави. Според Зафир Зарков „не може да се каже, че общината не е направила каквото е по силите ѝ“. По думите му транспортните дружества са оптимизирали разходите си максимално.

Иначе миналата и по-миналата година София отпусна и редица заеми, за да могат дружествата да покрият задълженията си, като в понеделник на транспортна комисия беше представено и поредното такова предложение (на Карлос Контрера) за още един заем на стойност 5 млн. лв., които да отидат за покриване на задълженията на „Столичен електротранспорт“ и „Метрополитен“.

Спадът на приходите от превозни документи пък е 60 млн. лв. през 2020 г. спрямо непандемичната 2019 г. (-35%).

Очакванията за тази година са да има подобрение, но постъпленията пак да останат с 40 млн. лв. под нивата от 2019 г.

Материалът НАГЛОСТ: Фандъкова рекетира властта със 178 млн. за транспорта, иначе реже линии (парите са повече от бюджета на Русе) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Игра на Богове -Възходът на падението

Related Articles

Back to top button