12.8 C
София
петък, април 19, 2024

Най-голямата банка в Кипър ще закрие принудително 4000 сметки на руски граждани

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Миналата седмица клиентите на банката започнаха да получават писма с уведомление за предстоящото закриване на техните сметки. Основание за това решение е информацията, с която Bank of Cyprus разполага, която „не отговаря на правилата на Know Your Customer“.

Според съобщения в медиите, сметките ще бъдат затворени за руснаци, които не пребивават постоянно на територията на островната държава, а също така имат статут на данъчен резидент в Русия. Друг претекст за отказ от услуга може да бъде получаването от клиентите на кипърската банка на приходи от Русия, например заплати или дивиденти от руски компании, които преди това са били обект на западни санкции.

Както стана известно на RG, ​​Банката на Кипър също започна да отказва на клиентите си с руски паспорти да кредитират сметките им със средства, идващи от Руската федерация. Както един от служителите на голяма руска компания, постоянно пребиваващ в Кипър, каза на нашия кореспондент, в писмо, изпратено до него в началото на април от Банката на Кипър, се отбелязва: „отказът за кредитиране на входящ паричен превод по вашата сметка е въз основа на санкционната политика на нашата банкова група.“

Кипърските медии отбелязват, че след Bank of Cyprus други големи банки на острова могат да въведат подобни мерки срещу руски клиенти. Според Централната банка на Кипър в момента само 2,2% от депозитите в местни финансови институции принадлежат на крайните бенефициенти с руско гражданство.

Проверка по рама

В навечерието стана известно, че по нареждане на президента на Кипър Никос Христодулидис в страната ще бъде създадено специално звено, което да следи за спазването на режима на международни санкции. Това решение беше взето след няколко спешни срещи с ръководителя на островната държава, след съобщението миналата седмица за налагането на американски и британски санкции срещу десетки граждани и компании на Република Кипър.

Твърди се, че кипърски физически и юридически лица, попаднали под ограниченията на Вашингтон и Лондон, са помагали на големи руски бизнесмени да заобиколят западните санкции. Официална Никозия поиска от САЩ и Великобритания доказателства за нарушенията, извършени от кипърците, и обеща да работи в тясно сътрудничество с американско-британските власти и ЕС, за да „защити репутацията на Кипър“. Христос Клеридес, президент на Панкипърската адвокатска колегия, в интервю за телевизионния канал RIK нарече санкциите на САЩ и Великобритания срещу кипърски граждани „прекомерни“ и посочи, че няма доказателства, потвърждаващи вината на кипърци, които попадат под западните ограничения.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ