16.2 C
София
понеделник, май 20, 2024

Най-тежката ракета на SpaceX експлодира при първия полет

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вярно, онлайн диаграма от SpaceX показа, че 3 от 33-те двигателя на първия етап на Raptor не са стартирали, а още два са се изключили по време на полета. Въпреки това ракетата уверено набира скорост и височина. Според плана на полета първата степен трябваше да се откачи след около три минути, но вместо това ракетата започна да се върти на височина от около 39 километра. След като направи няколко впечатляващи пируети, корабът започна бързо да губи височина. „Очевидно това не изглежда като обичайна ситуация“, каза коментаторът на предаването от SpaceX. Няколко секунди по-късно ракетата избухна на височина от около 30 километра пред очите на Илон Мъск, ръководител на компанията, който гледаше обезсърчен към мониторите. Както SpaceX коментира по-късно, е имало „бързо непланирано разглобяване“ на кораба.

Според плана, след разкачане на горната степен, втората степен трябваше да продължи да се ускорява на своите двигатели, да направи непълна обиколка около Земята и след около час и половина да падне във водата близо до Хавайските острови. Този път тестът не включваше контролирано кацане на двете степени, но в бъдеще се планира те да бъдат използвани като многократно използвани. Мъск очаква, че ще бъде възможно да се постигне успешно връщане на двата етапа на земята след няколко години.

Инженерите на SpaceX твърдят, че капацитетът и дизайнът на Starship ще позволят на до 100 души да пътуват до Марс

В същото време, въпреки катастрофата, полетът не може да се нарече напълно неуспешен. Ракетата се състои от две части – горна степен Super Heavy и космически кораб Starship.

За Super Heavy полетът на 20 април като цяло беше първи. Самият Мъск не създаде големи очаквания, като каза, че основната цел на теста е да изпрати ракетата на някакъв дълъг полет: „Стига да не унищожим космодрума“. В този смисъл тестът на първия етап може да се счита за успешен, той е почти напълно завършил етапа на полета, включително успешно преминаване през пиковия момент на натоварване.

Проверка по рама

Втората степен (Starship) е тествана многократно и този провал не е първият. Starship се разби четири пъти, преди най-накрая да полети в стратосферата през 2021 г., последвано от впечатляващ успех при вертикално кацане.

„Поздравления за екипа на SpaceX за вълнуващото тестово изстрелване на Starship“, каза устойчивият Мъск. „Научихме много за следващото ни тестово изстрелване след няколко месеца.“

Starship е най-голямата и най-мощната от всички ракети, изпращани някога в космоса, и дори напълно използваема многократно, което е предназначено да намали разходите за изстрелвания. Според компанията този конкретен кораб може да се превърне в основно превозно средство за американските астронавти при изследването на Луната, Марс и „дори по-нататък“.

Цифрите говорят сами за себе си. Начално тегло – 5 хиляди тона. Височина – 120 метра, от които около 50 метра се падат на разположения в горната част кораб. Диаметър – 9 метра. В зависимост от плана на полета, ракетата е в състояние да достави от 150 тона товари до околоземна орбита в режим на многократна употреба до 250 тона наведнъж. SpaceX твърди, че космическият кораб е способен не само да транспортира строителни материали за създаване на бази на Луната, но и да побере до 100 души при полет до Марс.

Магазин за Акумулатори

Супер тежкият клас ракети е специална категория тегло, в която готовите опции се побират на пръстите на едната ръка. От вече летящите платформи, Falcon Heavy (от същия SpaceX), както и дългосрочната SLS ракета от Boeing, изстреляна от НАСА в края на 2022 г., попада в този клас с известно равенство. В същото време и двата са значително по-ниски от гигантския Starship по отношение на товароносимостта, стартовото тегло и тягата на двигателя.

Въпреки това, както показа катастрофата на 20 април, инженерите на SpaceX все още имат работа.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ