4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

NBC News: Китай се превърна в недостижима цел за американските разузнавателни агенции

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според тях това е повлияно от редица фактори: затягането на режима на контраразузнаването и твърдата централизация на властта в Китай, широкообхватният механизъм за електронно наблюдение в страната, както и строгата тригодишна карантина заради COVID-19. Тези и други обстоятелства направиха изключително трудно събирането на данни от американското разузнаване. Някои служители говориха при условие за анонимност поради чувствителния характер на темата.
Освен това САЩ все още не са се възстановили напълно от катастрофалния неуспех, който разкри и разби мрежа от разузнавателни информатори в Китай. Както беше съобщено по-рано от канала, този епизод беше един от най-значимите провали на разузнаването в американската история. Според множество настоящи и бивши правителствени служители агентите на китайското контраразузнаване са получили достъп до тайни комуникации и са използвали информацията, за да арестуват и екзекутират най-малко 20 информатори на ЦРУ. „Това беше ужасна, опустошителна загуба за разузнавателната общност“, каза бивш служител на американското разузнаване.

„Тази система (властите в Китай) е толкова затворена, защото ние просто не знаем какво се случва в нея“, каза Денис Уайлдър, който е служил като заместник-помощник-директор на ЦРУ за Източна Азия и Тихия океан от 2015 до 2016 г. „В този вътрешен пръстен е трудно да се проникне“, добави Уайлдър, който в момента е сътрудник в Инициативата за глобален диалог между САЩ и Китай в университета Джорджтаун.
Все по-острата реторика на Вашингтон може да подтикне Китай към по-агресивни действия, вместо да го предотврати, казаха бивши служители. Китайският външен министър Чин Ган каза във вторник, че САЩ и Китай се насочват към неизбежна „конфронтация и конфликт“, ако Вашингтон не промени курса. Както посочиха бивши офицери от американското разузнаване, предизвикателството, отправено от Китай, и все по-враждебният климат, който хвърля сянка върху отношенията между САЩ и Китай, подчертават необходимостта от по-голям диалог между двете суперсили, за да се избегне „непреднамерен сблъсък“.

ЦРУ и офисът на директора на националното разузнаване не отговориха на исканията на мрежата за коментар. Ръководителите на разузнаването на САЩ по-рано обещаха да третират Китай като свой основен приоритет. През 2021 г. ЦРУ обяви създаването на нов център за събиране на разузнавателна информация за Китай.
Висши служители на разузнаването трябва да свидетелстват в сряда и четвъртък на годишните изслушвания в Конгреса относно глобалните заплахи, пред които са изправени Съединените щати, а Китай вероятно ще доминира голяма част от дискусията, казаха наблюдатели.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ