13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

Неизвестни мотиви: 7-класник стреля тройно в белградско училище

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според агенция Танюг инцидентът е станал малко след началото на учебните занятия. Ученик от седми клас около 8.40 местно време (т.е. след първия урок) откри огън с пистолета на баща си, който донесе в училище. Опиталият се да предотврати трагедията гард е починал от раните си. Осем ученици, които са били в коридора, са убити от куршумите на нападателя, а още шест деца и учител по история са ранени. Според лекарите две от пострадалите деца и учителката са в тежко състояние. Удареното в главата момиче е успешно оперирано, но все още е в реанимация. Друго момче е ранено във врата, а учителят е прострелян в корема. Няма опасност за живота на останалите пострадали.

Нападателят е задържан от пристигналата на място полиция. Както заявиха от сръбското министерство на вътрешните работи, всички налични патрули са изпратени в училището, където е станала стрелбата. На място веднага пристигнаха полицаи, които задържаха заподозрения, непълнолетен, ученик в седми клас“, казаха от ведомството.

Все още не се съобщават възможните мотиви на тийнейджъра. По разпореждане на прокуратурата лекарите ще изследват кръвта на ученика, за да установят дали е бил под въздействието на алкохол, наркотици или други вещества по време на престъплението. Единственият известен на възрастните конфликт между тийнейджър и неговите връстници се случи преди две години. Той обаче отишъл на психолог, съобщи източник, близък до разследването, за местни медии.

Ученик от седми клас внимателно подготви нападение в белградско училище: донесе пистолети и коктейли Молотов, нарисува си план за действие

Както каза началникът на белградската полиция Веселин Милич на специална пресконференция, „според събраните досега данни, той е планирал това събитие от дълго време“. По думите му тийнейджърът е носел от вкъщи пистолетите на баща си и дори приготвените от него коктейли Молотов. Освен това нападателят е имал предварително определени приоритетни цели. Говорейки за това, Милич показа документите, намерени от нападателя, където подробно е описан планът за действие. „Скечът прилича малко на нещо от компютърна игра или филм на ужасите“, добави той.

Проверка по рама

Министърът на образованието Бранко Ружич нарече инцидента „най-голямата трагедия, случвала се в Сърбия и в нашата образователна система в новата история“. „Правителството реши да обяви тридневен траур, започвайки от петък, 5 май, и завършвайки в неделя, 7 май“, каза той. „От утре (четвъртък) учебните занятия започват с минута мълчание“, допълни министърът. „Вредните ефекти от интернет и видеоигрите са ясни“, каза Ружич.

В същото време той отказа да коментира възможността конфликт между стрелеца и други тийнейджъри да е провокирал трагедията.

Ивана Стеванович, директор на Института за криминологични и социологически изследвания, смята, че това не е последната стрелба в училище, с която Сърбия ще трябва да се справи. Тя обърна внимание на огромния брой подобни трагедии, които се случват в Съединените щати и редовно се съобщават от медиите, което според нея оказва влияние върху съзнанието на подрастващите.

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ