19.6 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Необходимо ли е при паническа атака да се обърна към лекар?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Понякога е достатъчно да се обясни на пациента, че това е просто паническа атака, а не сърдечен пристъп, че не е опасно за живота, че няма да умре и че това не е шизофрения. И пациентът да си тръгне здрав от такава консултация, обясняват специалисти.
Но най-често пациентите търсят специалист след десетки предишни консултации и излишни изследвания. И, разбира се, шепи с лекарства.

Такива пациенти, освен паническо разстройство и агорафобия, имат вече и депресия или генерализирана тревога.
Тогава само с един разговор няма да се разминете. Ако паническите атаки се повтарят в продължение на месец и повече, и се съпровождат с опасно поведение, със страх за живота и здравето, се обърнете към специалист.

Докторите твърдят, че паническите атаки основно се лекуват медикаментозно и с когнитивно-поведенческа терапия.
И обясняват, че и първият, и вторият метод са еднакво действени. Но изборът между двата лечебни метода зависи от много фактори, поясняват специалисти: възможност на пациента за психотерапия, което е скъпа услуга, както и желание на пациента да се подложи на такава терапия, знаем, че има такива, които не искат да го направят, отнасят се скептично към този метод. 

Проверка по рама

Изборът на лечебен метод зависи и от тежестта на състоянието и съпътстващите болести. Ако например, пациентката е бременна или има противопоказания към медикаментите, тогава се подбира психотерапия.
Но, ако състоянието е умерено или тежко, със съпътстващи други психически разстройства и редица оплаквания, тогава може да се започне с медикаменти, след което да се добави психотерапия. Това винаги е индивидуален избор на лекаря и пациента.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ