25.8 C
София
петък, юни 9, 2023

Ние не търгуваме с чужда информация: Даден е официален отговор на твърденията на САЩ за гориво и кодове в Запорожката АЕЦ

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Информирахме руското външно министерство за нашата готовност да обсъдим с американската страна въпроси, които ги интересуват, в рамките на съществуващите споразумения между правителството на Руската федерация и правителството на Съединените американски щати за сътрудничество в областта на мирните използване на атомна енергия“, обясни RG. „Отговорът беше изпратен по дипломатически канали.“
Преди това, както вече беше съобщено, беше получено предупредително съобщение от Министерството на енергетиката на САЩ до ръководителя на Росатом Алексей Лихачов. Буквално същността на претенциите не се разкрива. Но причината за тях беше изяснена и коментирана в РГ от експерт по безопасността на ядрената енергетика, член на групата международни съветници към генералния директор на МААЕ Владимир Асмолов.

Същността на коментара му е, че характеристиките на американското ядрено гориво в Запорожката АЕЦ и изчислителните кодове за активните зони на нейните реактори са известни на професионалистите отдавна. Никой няма да търгува с кодове за сетълмент на някой друг – Русия има свои собствени, които не са по-лоши. Що се отнася до ядреното гориво, още в края на 90-те години беше издаден доклад съвместно с Комисията за ядрено регулиране на САЩ (NRC). Според Асмолов това е уникален прецедент за онова време: „Докладът е публикуван в САЩ и показва ползите от руското ядрено гориво“.
Потвърждавайки получаването на писмото от Министерството на енергетиката на САЩ и вече изпратения му отговор, Росатом заяви, че „Руската федерация винаги е спазвала и спазва всички международни задължения в областта на неразпространението и контрола на износа. Това в пълна степен се отнася и за Запорожката АЕЦ, където в сътрудничество с МААЕ осигурява спазването на всички правила и разпоредби за ядрена безопасност и физическа защита.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ