19.6 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

НОВ ПРОВАЛ: Асен Василев излъга банки и вложители със „сметки без такси“

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

От мига, в който депутатите задължиха банките да не товарят с такси сметки, по които гражданите получават пенсии, заплати, помощи и стипендии, прилагането на нововъведението предизвиква въпроси, объркване и разнообразни тълкувания. 
В резултат на неясно и оскъдно разписаните законови текстове вече втора седмица всяка банка прилага задължението различно, следвайки свои правила. Парадоксално изпълнителната власт не само не улеснява, но дори още повече затруднява банките и техните клиенти, които искат да се възползват от „безплатната“ сметка за основни платежни операции – като дава противоречиви „пояснения“ и вместо да формулира ясни указания, праща „позиции“ до медиите, предаде „Сега“.

Депутатите гласуваха, че всеки български гражданин има право на една специална банкова сметка, по която да получава редовните си месечни доходи и да се разпорежда с тях, без да плаща никакви такси. Става дума само за заплати, пенсии, социални помощи и стипендии и само за основни операции с тях – теглене и внасяне на суми, плащане на сметки и други подобни всекидневни неща.
По принцип България като член на ЕС трябва да осигури на всеки свой гражданин възможността да ползва банкова сметка с ниски такси – т. нар. платежна сметка за основни операции (ПСОО). ПСОО бе въведена преди няколко години, но сега парламентът прие нейна разновидност – с нулеви такси, която от 1 септември банките трябва да предлагат на своите клиенти, ако са налице определени условия.

Дни по-рано – на 23 август,  вместо ясно и подробни указания Министерството на финансите на Асен Василев публикува на сайта си „съобщение“ за новия вид сметка, от което се разбра, че критериите са толкова рестриктивни, че малцина ще могат да се възползват:
„Условие за използването на платежна сметка за основни операции е лицето да няма открита друга платежна сметка в банка, чрез която да може да използва посочените платежни услуги“, посочва МФ. С други думи – безплатно е само ако човек няма друга сметка, по която може да прави обичайните операции – теглене, внасяне, плащане.

Проверка по рама

И банките така и действат – ако клиентът вече има друга разплащателна сметка, любезно му предлагат да я закрие и да си отвори нова, ако иска да не плаща такси. Закриването на старата сметка се таксува, а за откриването на новата някои банки не искат такса, но други взимат, защото тълкуват, че самото отваряне на сметката не е освободено от такси.
Ето как „Уникредит Булбанк“ отговори за конкретен казус: Ако човек получава пенсията си по картова сметка в банката и няма други банкови сметки, ще получи ли безплатното обслужване, или трябва да закрие сегашната си сметка и да открие нова, за да не плаща такси?

„В случай, че клиент иска да открие такава, той не трябва да разполага с друга платежна сметка на територията на страната, а ако има такава, трябва да заяви нейното закриване. Същото важи и за клиенти на банката, които получават заплата или социални помощи по карта на Уникредит Булбанк“

От ОББ ни казаха същото:
„Притежателят на ПСОО следва да няма друга активна банкова сметка за основни операции или друга сметка в ОББ или в други банки в България, по която може да ползва предоставяните основните видове услуги.

Вече съществуваща сметка не може да бъде трансформирана в ПСОО.“  Банката изброява и кои са базисните услути  по  ПСОО:

Магазин за Акумулатори

• откриване и закриване на платежна сметка;
• внасяне на средства;

• теглене на пари в брой на гише на банката или ATM;

• директен дебит;
• операции с дебитна карта, вкл. плащания през интернет;

• кредитни преводи, вкл. периодични преводи, в клон, на ATM, ПОС, онлайн банкиране.

„Всички банкови операции по нареждане на клиента, със средства до размера на получената по банков път по сметката за основни операции заплата, пенсия, стипендия или други социални плащания, с изключение на тегления на банкомат на друга банка, са освободени от такси. При ползване на други услуги, извън изброените, се прилагат таксите и комисионите съгласно действащата тарифа на за клиенти – физически лица“, посочват от ОББ.

Ново 20

Междувременно държавните институции внесоха ново объркване в правилата. На 9 септември Нова тв излъчи репортаж, в който огласи „ревизирано“ становище на Министерството на финансите по темата:

„Дадено лице има право само на една платежна сметка за основни операции, като в същото време може да разполага с една различна, платежна сметка в същата или друга банка.“

От което излиза, че банките не трябва да карат хората да си закриват съществуваща обикновена платежна сметка, ако искат да си открият още една, без такси.

В очакване

От миналия месец Министерството на финансите уверява, че прилагането на безплатната сметка „ще се прецизира“ с приемане на промени в Закона за платежните услуги и платежните системи, които в момента са обявени са обществено обсъждане“.

От Асоциацията на банките са информирани за това и с нетърпение чакат „прецизирането“. Но „Сега“ се запозна с проекта за промени на закона за платежните услуги.  Той третира други теми, в него няма нищо конкретно за ПСОО. Очевидно допълнителните текстове за „безплатната сметка“ още не са написани.

Материалът НОВ ПРОВАЛ: Асен Василев излъга банки и вложители със „сметки без такси“ е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ