България

НОВИНА: 10 експертизи нищят джиесемите на арестантите Борисов, Горанов и Арнаудова

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Софийската градска прокуратура продължава да разследва делото, по което на 17 март за 24 часа бяха задържани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и бивш премиер, финансовият му министър Владислав Горанов и пиарката му Севделина Арнаудова.

Това става ясно от отговорите до „Сега“ на зам.-градския прокурор и говорител на СГП Десислава Петрова. „Актуалното по него е, че са изготвени назначените 10 на брой компютърно-технически експертизи и резултатите от тях са обект на анализ“, посочва Петрова в писмените си отговори.

Тя не уточнява на какво са правени експертизи, но най-вероятно става дума за иззетите от Борисов, Горанов и Арнаудова мобилни телефони.

Тримата бяха задържани при полицейска акция на 17 март, след като МВР се задейства и образува по неотложност разследване за изнудване на избягалия в Дубай бизнесмен Васил Божков, срещу когото има повдигнати 18 обвинения.

Акцията предизвика пореден скандал между прокуратурата и МВР. Според държавното обвинение МВР изобщо не е имало правомощия да започне това разследване. МВР пък твърди, че е нямало избор, тъй като прокуратурата просто е отказвала да работи по сигналите на Божков, че е бил изнудван.

В крайна сметка прокуратурата поиска и дистанционен разпит на Божков като свидетел.

На 6 април българското посолство в ОАЕ е уведомило чрез грама Министерството на правосъдието, че молбата за правна помощ на прокуратурата за разпит на Васил Божков е предадена по установения дипломатически ред на емиратските власти чрез внасянето на документите в Министерството на външните работи и международното сътрудничество на ОАЕ в Абу Даби с вербална нота.

Прокуратурата до момента не е уведомена за последващо развитие по молбата за правна помощ, уточнява Петрова. Няма такова, обясниха преди дни пред „Сега“ и от правосъдното министерство.

По това дело показания даде и премиерът Кирил Петков. Точно на базата на негови показания МВР стартира и разследването, и по което поиска от НСО записите от камерите за видеонаблюдение в МС, но не за времето, в което Божков твърди, че е давал подкупи на бившите управляващи, а за периода 23 февруари до 23 март т.г.

Междувременно Софийският районен съд обяви за незаконни арестите на Борисов и Горанов. За този на Арнаудова още няма произнасяне, но се очаква резултатът да е същият. Предстои по казуса да се произнесе и втората инстанция.

Отговори няма и от Софийската градска прокуратура какво става с разследването на кюлчетата и пачките от снимките с Борисов. В края на миналата година СГП се присети да ги търси по серийните им номера и попита БНБ за това, а след това отново спря да отговаря по темата.

Материалът НОВИНА: 10 експертизи нищят джиесемите на арестантите Борисов, Горанов и Арнаудова е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Не пропускай

Back to top button
zonguldak escort