26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

НОВИНА: Алексей Петров убит от руснаци, защото подслушвал Елеонора Митрофанова?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Убийството на Алексей Петров може да е поръчано и организирано от чужда разузнавателна служба заради шпионска дейност, която е осъществявал Трактора спрямо посолствата на няколко държави в България. Това е една от версиите за екзекуцията на бившия съветник в ДАНС, която се приема като водеща от някои ръководни кадри в родните служби за сигурност, научи „Уикенд“.

Неофициално се твърди, че през последната година Алексей Петров е бил ангажиран със специфична разузнавателна дейност в България – подслушвал е чрез специализирания шпионски софтуер „Пегас“ посланика на Русия в България Елеонора Митрофанова и високопоставени руски дипломати и бизнесмени, развиващи бизнес у нас.

Твърди се, че уж частната разузнавателна дейност, извършвана от Трактора срещу руското, а и някои други „неприятелски“ посолства, е била предоставяна не само в ДАНС, а и на американски агенти.

„Вървяха слухове, че Алексей Петров е съумял да постави подслушвателни устройства и невидими от невъоръжено око камери за видеонаблюдение дори в парк хотел „Москва“, където руснаците провеждат срещи с вербувани свои агенти. Публична тайна е, че той имаше и частна централа за подслушване на мобилни телефони от разстояние…

Проверка по рама

Всъщност, всички изтекли през годините записи на телефонни разговори на Бойко Борисов са дело на Алексей Петров“, твърди високопоставен служител от службите за сигурност. Последното бе потвърдено и от журналиста Явор Дачков, който разкри, че Трактора години по-късно му е признал, че именно той му е пратил флашката, придобила гражданственост като „Ало, Ваньо”.

Според думите на източника си, е много вероятно Алексей Петров да е ликвидиран по поръчка от Москва заради дързостта си да участва, пък макар и като пешка, в сложни геополитически игри. Ако тази хипотеза е вярна, то в такъв случай с организацията на екзекуцията му се е заело Главното разузнавателно управление (ГРУ) – централният орган на военното разузнаване на Русия.

На ГРУ в България се приписват опита за убийство чрез отравяне на оръжейния бос Емилиян Гебрев, както и поредица от умишлени аварии чрез предизвикани експлозии във военни заводи.

Предполага се, че Алексей Петров е търгувал с чувствителна военна информация, която е предоставял на доверени до бившия премиер и настоящ лидер в „Продължаваме промяната“ Кирил Петков началници в ДАНС.

Съвсем наскоро Бойко Борисов официално призна, че именно Алексей Петров е посредничил между него и Кирил Петков за затопляне на отношенията им и съставяне на правителство. Публична тайна е, че ако не беше ликвидиран, Трактора щеше да оглави дирекцията по икономическа и киберсигурност в ДАНС – пост, който би го направил един от най-опасните и влиятелни хора в държавата.

Официално, всички политици отричат с него да са били водени подобни разговори. Атанас Атанасов от „Демократична България” обаче допусна, че Трактора сам е разпространявал подобни слухове, защото бил известен митоман и обичал да се „прилепва” към всяка власт.

Магазин за Акумулатори

За специализираният шпионски софтуер „Пегас“, разработен от израелската компания „NSO Group”, целия свят научи през лятото на 2021 г., когато съвместно разследване на световните авторитетни вестници „Вашингтон поуст“, „Гардиън“, „Льо монд“ и още 16 медии от цял свят разкри, че хиляди политици, видни обществени фигури и журналисти по света са били шпионирани от правителства на различни държави, използвайки техните мобилни телефони.

Според разследването шпионският софтуер на „NSO Group” „Пегас“ може да включи камерата или микрофона на телефона, да открадне данни от него, без собственикът да е наясно. Софтуерът може да се инсталира дистанционно, без да е необходимо да се подвежда потребителя да го изтегли и след като е включен, телефонът е ефективно шпиониран.

Така апаратът сам осигурява достъп до приложения като WhatsApp, Telegram и Signal и съобщения, имейли, текстови съобщения, GPS данни и списъка с контакти на телефона. „Пегас“ дава възможност на онези, които извършват наблюдение върху целта, не просто да следят обекта и да разберат с кого разговаря и за какво, но също така да имат достъп до компрометиращи изображения и информация, с които може да бъде изнудван или тормозен.

Скандалът със софтуера едва не свали премиера на Гърция Кириакос Мицотакис от власт, след като миналата пролет се оказа, че с него са били подслушвани критични към властта журналисти и политици от опозиционни партии.

Оказва се, че фирмата създател на софтуера „Пегас“ работи и в България, като родните власти са ѝ издали разрешение за износ към други държави на разработвания от нея софтуер. Дружеството, което оперира в България, е собственост на регистрираната в Кипър „СС – Съркълс сълюшънс лимитед“ (CS – Circles Solutions Ltd), сочи справка в Търговския регистър. Българската фирма е основана през 2007 г. под името „Данида“ ЕООД. През 2010 г. е купена от Надежда-Еди Петрова Роплева и името й е променено на „Съркълс България“. След това е прехвърлена на регистрираната в Кипър офшорка „Съркълс“.

Кипърската фирма от своя страна е купена от американския фонд „Франциско Партнърн”, който тогава купува и израелската „NSO Group”. През 2014 г. двете компании са слети.

Основната дейност на „Съркълс България“ е разработка на софтуер, посочва фирмата в информацията, която е подала в Търговския регистър. Според последния публикуван в Търговския регистър отчет на фирмата – за 2019 г. – тя е регистрирала доста прилични приходи в размер на  20 млн. лева.

„Съркълс България“ има 150 служители.

Неофициално се твърди, че дружеството е било под контрола на Алексей Петров и че Трактора си е партнирал с бивши агенти на МОСАД. Върви и друга мълва, която не може да бъде доказана официално – че на разположение на Алексей Петров са били десетки хакери, ръководени от Кристиян Бойков, арестуван за източването на данните на милиони българи чрез хакване на системата на НАП съвместно с босовете на дружеството за киберсигурност „Тад груп“.

„Алексей Петров оправи делата на Кристиян Бойков, а и на други хакери с проблеми с правосъдието. Явор Колев, който се води началник на киберсигурността в „Лев Инс“ знае много за шпионския софтуер „Пегас“, попитайте го“, подмята източник на „Уикенд“ от службите за сигурност.

Материалът НОВИНА: Алексей Петров убит от руснаци, защото подслушвал Елеонора Митрофанова? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ