22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

ОЧАКВАНО: Златко Баретата поема бизнеса на Трактора

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Златомир Иванов – Златко Баретата се е заел лично с опазването на бизнеса на разстреляния си приятел Алексей Петров, оказвайки помощ от всякакво естество на приятелката на Трактора Ива Павлова, научи „Уикенд“. След мафиотското убийство на бившият съветник в ДАНС лъвския пай от богатството му отиде в ръцете не на законната съпруга Мариана, а на Павлова, която ръководи застрахователната компания „Лев Инс“, както и десетки други търговски дружества на Трактора.

Няколко независими един от друг източници на „Уикенд“ потвърдиха, че като неформална дясна ръка на Ива Павлова вече действа Златко Баретата, който привиква приносители на джиросани акции в различни дружества на Трактора, за да им напомни, че те са само „сламени“ собственици и трябва да се въздържат от злоупотреби и заграбване на активи.

Приближени до Златомир Иванов криминални авторитети пък привикват мастити автокрадци от цяла България, за да ги предупредят, че масовите кражби на луксозни автомобили, застраховани в „Лев Инс“ трябва да бъдат прекратени.

След убийството на Алексей Петров родните автоджамбази масово започнаха да крадат возила с „каско“ на застрахователното му дружество, а стотици корпоративни клиенти вече са прехвърлили застраховките на служебни автомобили към други компании.

Проверка по рама

„Златко Баретата даде заявка, че занапред той ще управлява бизнеса на Алексей Петров. Много е възможно Златомир да стане и официален съдружник на Ива Павлова. Тя при всички положения има нужда от покровител, защото иначе ще бъде схрускана за нула време от останалите бизнес лъвове – както се случи с империите на Георги Илиев и Илия Павлов“, допуска източник на „Уикенд“ от родния ъндърграунд.

Алексей Петров и Златомир Иванов бяха колеги в отряда на баретите, а в зората на демокрацията двамата ръководеха съвместно охранителната фирма „Аполо и Болкан“.

През лятото на 2008 г., когато Трактора беше назначен за съветник на Петко Сертов в ДАНС, Златко Баретата беше привикан на беседа в Държавна агенция „Национална сигурност“ в момент, в който беше разследван като един от босовете на дрогата в София.

Месеци по-късно – на 5 февруари 2009 г., обявеният за издирване от полицията Златомир Иванов предпочете да се предаде на Алексей Петров в ДАНС, тъй като „напоследък арестантите на МВР умирали“. Битува версията, че Трактора е спасил живота на Златомир Иванов със задържането му, който бил поръчан за острел от конкурентен наркобос.

Впоследствие срещу Златко Баретата беше повдигнато обвинение като бос на наркокартела „Фирмата“ – престъпна организация, контролираща лъвския пай от уличната търговия с хероин и кокаин в София.

Първоначално срещу Златомир Иванов свидетелстваха няколко дилъри на дрога – Габиел Боцев – Жабата, Ивайло Серафимов, Георги Костадинов, Марио Божков, Тихомир Георгиев – Тишо Боксьора, Димитър Вучев – Демби и Велин Добрев – Моториста, нашумял като свидетел срещу братя Маргини по падналото дело за поръчани от тях убийства.

Магазин за Акумулатори

В хода на процеса обаче всички знакови свидетели синхронизирано оттеглиха показанията си, уличаващи Баретата като „капо ди тути капи“ в наркобизнеса. Твърди се, че амнезията на свидетелите е била уредена лично от Алексей Петров.

„Натопих Златко Баретата, защото ме заплашиха с убийство. Демби беше поръчал на Вальо Шапката да ме ликвидира, ако не го подкрепям в операцията му по дискредитирането на Златомир Иванов. Отричам се от думите, че Златко Баретата поръча на Рашо да бъде разстрелян Румен Стефанов – Алф от Перник”, каза в съдебна зала Тишо Боксьора през 2009 г., само месец, след като беше дал показания за няколко екзекуции на дилъри на дрога, поръчани от Златомир Иванов.

В крайна сметка Златко Баретата беше осъден на 6 г. затвор като бос на „Фирмата“, но така и не влезе в затвора, тъй като преди това изкара 20 месеца в ареста, а впоследствие беше пуснат под домашен арест, за да се окаже, че е излежал в аванс присъдата си.

Неофициално се твърди, че Алексей Петров е спасил срещу солидна комисионна и богатството на Златко Баретата, което трябваше да бъде отнето от

Антикорупционната комисия (КП КОНПИ) след осъдителната присъда, постановена на Иванов през лятото на 2015 г.

Проверката на Антикорупционната комисия установи, че Златко Баретата е спечелил 3,2 милиона лева от бизнес дейност в периода 1991-2015 г., а за същия период мафиотът е похарчил 3,6 милиона лева.

Разминаването от 400 000 лева се приема като печалбата на Златко Баретата от престъпния му бизнес с дрога. Адвокатите на роденият в Гурково престъпен бос обаче оспориха данните от ревизията с твърдението, че имуществото му е придобито преди 2004 г., откогато според осъдителната присъда е започнала дейността на наркогрупировката „Фирмата“.

Просторното имение на Златко Баретата в „Драгалевци“, както и десетки други негови имоти и активно действащи фирми обаче останаха незасегнати.

Според грубата оценка реалното богатство на Златомир Иванов надхвърля 30 млн. лв. Сега мнозина очакват Баретата ударно да увеличи състоянието си, прибирайки апетитен дял от бизнеса на своя бивш колега от отряда на баретите Алексей Петров, заставайки редом до официалната му партньорка Ива Павлова.

Материалът ОЧАКВАНО: Златко Баретата поема бизнеса на Трактора е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ