22.8 C
София
понеделник, юли 22, 2024

НОВИНА: Ето ги новите поръчки за пътища за 1 млрд. лв., ще играе ли жената на Андрей Цеков?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Агенция „Пътна инфраструктура“ обяви осмите поред обществени поръчки за ремонт на пътища и магистрали за последните две години. Общата им прогнозна стойност е близо 850 млн. лв. без ДДС (над 1 милиард лева с данъка, б.ред.) за 18 месеца.

Срокът за подаване на оферти е 7 септември, а критерият за избор на изпълнител е най-ниска цена.

В обхвата на поръчките е включено зимното, текущото и превантивното поддържане на пътищата, както и извършването на ремонтно-възстановителни работи при аварийни ситуации.

До тази ситуация се стигна след като новото ръководство на АПИ прекрати поръчките за служебната власт, които бяха за 4 години за около 4 милиарда лева.

Проверка по рама

МЕГА СКАНДАЛ в Новините Днес: ПП министърът Андрей Цеков разследван в САЩ и Германия за връзки с Ружа Игнатова (ВИДЕА)

Това стана след като регионалният министър Андрей Цеков направи проверка на възлаганията. Тя установи липса на прозрачност, субективно оценяване, масово отстраняване на участници в процедурите, нарушения по Закона за обществените поръчки. По този начин са създадени условия за неефективно и непрозрачно изразходване на публичните средства, каза регионалният министър при представянето на приоритетите си.

Новините Днес ще проследи кои са печелившите дружества и дали „случайно“ сред тях няма да са фирмите – самостоятелно или в консорциум, на неговата съпруга Деница Благоева Цекова:

ПРОПЪРТИ ТРЪСТ ЕООД

БСПФ БЪЛГАРИЯ ЕАД

ИНФИНИТУС АР ЕНД ДИ ЕООД

Магазин за Акумулатори

БСПФ СУПЕР БОРОВЕЦ ЕАД

ИНФИНИТУС ЕООД

ВЕРИДЕЯ ООД

БСПФ ПРОДЖЕКТ 1 ЕАД

Интегрити Европа ООД

Любопитно е, че на адреса на Инфинитус ЕООД, флагмана в Цековата империя, регистрирана в София на „Уилям Гладстон“ №54, има регистрирани общо 13 фирми. Не е нужно да си Шерлок Холмс за да се досетиш, че всичките те, макар и с различни собственици, са под контрола на МРРБ министъра и съпружеското тяло Деница:

131285464         БИЗНЕС АДВАЙЗЪРИ ГРУП АД

200540525         Акаунта ЕООД

175427113         АДВАЙЗЪРИ СЪРВИСИС КОНСУЛТИНГ ООД

204372726         ДИВЕЛЪПМЪНТ АСЕТС АД

203105962         ИНФИНИТУС ЕООД     

130993007         ТРАНЗАКТА ООД

131107019         НИКОЛОВ И ПАРТНЬОРИ ЕООД

201670347         ТОРРЕС ЕООД

201214436         ЛЕНГЕР АРКИТЕКТС БЪЛГАРИЯ ЕООД

205257513         Улас Инвестмънтс ЕАД

207259363         Интегрити Европа ООД        

175172552         ТАКСАКТА ООД

Целта на обявените процедури е във възможно най-кратък срок да бъдат сключени договори за поддържане на републиканските пътища, се казва в съобщението на АПИ. Андрей Цеков смята, че изпълнителите могат да бъдат избрани в рамките на два-три месеца при условие, че няма обжалване на процедурите.

Прави впечатление, че отново парите за ремонт на пътищата в Южна България (384.7 млн. лв.) са значително повече от тези за Северна България (297.2 млн. лв.).

Поръчките

Общата прогнозната стойност на 7-те обществени поръчки е 849 456 480 лв. без ДДС. Те са по една за всеки от шестте региона за планиране плюс една за магистралите.

Всяка една от поръчките е разделена на обособени позиции според броя на областите в региона.

Държава под наем в Новините Днес: МРРБ министърът Андрей Цеков печели милиони с ВиК и пътни проекти през фирми на жена си (ПЪРВА ЧАСТ)

Двете основни промени спрямо поръчките от времето на служебната власт са срокът на действие и критерият за възлагане по най-ниска цена.

При оценката на кандидатите ще се прилага формула, включваща „съотношението между най-ниската предложена единична цена към единичната цена, предложена от съответния участник в процедурата“. По този начин ще се елиминира субективизма при оценяването на кандидатите, смята Андрей Цеков.

В документацията детайлно са разписани спецификациите за извършването на дейностите, запазени са изискванията за техническа обезпеченост с машини на кандидати, опит в подобен вид дейности, както и за стабилно икономическо и финансово състояние. Изисква се и кандидатите да прилагат сертифицирана система за опазване на околната среда.

Първата обществена поръчка е за поддръжката на републиканските пътища в Югозападен район. Тя е с 4 обособени позиции за областите Благоевград, Кюстендил, Перник и София. Прогнозна стойност на поръчката е 137 868 800 лв. без ДДС.

Във втората обществена поръчка за поддържането на републиканката пътна мрежа в Северен централен район. Четирите обособени позиции са за областите Габрово, Разград, Русе, Силистра. Индикативната стойност на поръчката е 79 213 500 лв. без ДДС.

Третата обществена поръчка е за поддържане на републиканските пътища на територията на Северозападен район, в който са областите Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен. Поръчката е с 5 обособени позиции за отделните области, а прогнозна стойност е 123 046 520 лв. без ДДС.

В четвъртата обществена поръчка е включено поддържане на републиканските пътища в Североизточен район. Тя е с 4 обособени позиции: област Варна, област Добрич, област Търговище и област Шумен. Индикативната стойност на поръчката е 94 953 800 лв. без ДДС.

ТОВА е България: Зам.-министър от ПП върти бизнес с мафиотска съпруга (СНИМКИ)

Петата обществена поръчка е за поддържането на републиканските пътища в Югоизточен район, в който са областите: Бургас, Сливен, Стара Загора и Ямбол. Прогнозна стойност на поръчката е 105 497 310 лв. без ДДС.

В шестата обществена поръчка е за поддържането на републиканската пътна мрежа в Южен централен район, тя е с 5 обособени позиции за областите Кърджали, Пазарджик, Пловдив, Смолян и за Хасково. Индикативната стойност на поръчката е 141 339 050 лв. без ДДС.

Седмата обществена поръчка е за поддръжката на автомагистралите в страната, Прогнозна стойност на поръчката е 167 537 500 лв. без ДДС. Разделена е на шест обособени позиции.

Трета година на аварийни договори

Трета поредна година „пътната козметика“, както Андрей Цеков нарича текущите ремонти, кара на „аварийни договори“.

Дотук се стигна, след като служебното правителство на Стефан Янев прекрати предсрочно сключените по времето на ГЕРБ договори за пътни ремонти заради пороци. Основният проблем беше, че основни пътни ремонти са възлагани като текущи. По този начин се заобикаля Законът за обществените поръчки, а извършените ремонтни дейности се третираха като незаконно строителство. Освен това по някои от договорите стойността многократно надвишаваше обявената прогнозна стойност .

Така от 2021 г. насам бяха обявявани няколко обществени поръчки за текущ ремонт и поддържане на пътищата. Всяка една беше прекратявана след смяната на властта. Имаше дори парадокс по време на служебното правителство на Гълъб Донев да бъдат пуснати обществени поръчки, които след това бяха прекратени, а после повторно пуснати.

Те също бяха прекратени след идването на власт на правителството на акад. Николай Денков заради пороци. Основният беше, че разпределянето на около 4 млрд. лв. стана в рамките на два – три дни в масовия случай при отстраняването на почти всички кандидати и оставянето само на един участник до отварянето на ценовите предложения. Всичко тава стана, след като се разбра, че ще има правителство на ГЕРБ-СДС-ПП-ДБ.

Пътната агенция планира на следващ етап да обяви нови обществени поръчки за текущ ремонт и поддръжка на републиканската пътна мрежа за срок от 4 години. Предвид технологичния срок за подготовката и провеждането на обществените поръчки, както и възможността от постъпване на жалби пред Комисията за защита на конкуренцията, поддържането на републиканските пътища ще бъде осигурено по договорите с избраните изпълнители по процедурите, обявени в сряда.

Материалът НОВИНА: Ето ги новите поръчки за пътища за 1 млрд. лв., ще играе ли жената на Андрей Цеков? е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ