17.7 C
София
понеделник, септември 25, 2023

Най-опасните болести по краставиците, предизвикани от грешното поливане, и как да ги предотвратите

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Краставиците са ценен и вкусен зеленчук, но за успешното им отглеждане се изисква правилно поливане и грижи. Неправилното поливане може да предизвика сериозни заболявания и да намали реколтата. Разберете кои са най-опасните болести, предизвикани от грешното поливане, и как да ги предотвратите.
Краставиците обичат влага, но не и прекомерно поливане.

Контролираното поддържане на почвата влажна е от съществено значение за получаване на сочни, хрупкави и здрави плодове. Прекомерната влага обаче може да доведе до различни гъбични заболявания.
Дълъг сезон от краставици с помощта – ето как да го постигнете

Алтернария по краставиците 
Алтернарията е едно от основните гъбични заболявания, което засяга краставиците. Инфекцията се появява на по-старите листа, където се образуват малки кафяви петна с жълти контури и пръстеновидна форма. С напредване на болестта, петната се увеличават и се сливат, листата стават кафяви, свиват се и умират. Загубата на листата намалява количеството на завръзите и излага плодовете на слънцето, което често довежда до изгаряне.

Проверка по рама

За да предотвратите алтернарията, съобразете се с добра градинска хигиена и правилно поливане. Почиствайте растителните остатъци от старите растения и отстранявайте новозаразените листа и стъбла навреме. Капковото поливане на растенията е предпочитано, тъй като предотвратява мокренето на листата, което също допринася за развитието на заболяването.
Жълти петна по листата на краставиците – какво да правим

Домашният разтвор от сода и ябълков оцет е ефективен като превантивно средство, както и при ранен стадий на болестта. За тежко заразени растения е добре да се изскубат и унищожат, а почвата да се обработи или замени, особено ако се отглеждат в оранжерия, за да не се предаде патогенът на следващата култура.

Антракноза
Антракнозата е друго гъбично заболяване, което предизвиква изгорели петна по листата и плодовете. Тя обича влажни условия и се разпространява по време на продължителни валежи или прекомерно поливане. Първите симптоми са малки жълти или кафяви воднисти петна на листата, които се увеличават и стават бели, обхващайки всички листа. Заболяването може да засегне и стъблата и плодовете, които развиват вдлъбнати петна с черен розов център, пълен с клъстери от спори на гъбата.

Внимавайте за тази болест по краставиците – ще ви съсипе реколтата

Магазин за Акумулатори

Най-добрият начин за борба с антракнозата е да отглеждате устойчиви сортове и да предпазвате долните листа от мокрене. Участъкът не трябва да се превръща във влажно блато, а сеитбооборотът трябва да се спазва, като културите се редуват на всеки три години.
Брашнеста мана 

Брашнестата мана е третият „любител“ на постоянните водни процедури върху листата. Това гъбично заболяване се проявява с малки жълти петна, които с времето стават бели и обхващат всички листа, като ги отслабват значително.

Най-опасните болести по краставиците след неправилно поливане
За предотвратяване на брашнестата мана спазвайте добра хигиена в градината, разполагайте растенията върху вертикални опори и предпазвайте листата от мокрене. Домашният разтвор от сода за хляб, разтворена в хладка вода и мек сапун, е ефективен против болестта и предотвратява повторната й поява.

Правилното поливане на краставиците е от решаващо значение за предпазване от гъбични заболявания и за подобряване на реколтата. Съчетайте умереност, капково поливане и превантивни мерки, за да градите здрави и богати на вкус краставици в своята градина.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ