1.1 C
София
петък, декември 8, 2023

Новините Днес беше пръв: Хвръква главата на Тодор Тагарев

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Новините Днес отново беше пръв – до броени дни премиерът Николай Денков ще бъде принуден да вземе главата на московския възпитаник и натовски орел Тодор Тагарев, за което писахме още миналата седмица.
Военният министър Тодор Тагарев вероятно ще се раздели с поста си в скоро време, потвърди и пред „Галерия“ високопоставен източник от политическите среди. С отстраняването му щял да се възстанови крехкият баланс между партньорите в сглобката, като целта била това да стане в близките дни още преди изборите на 29 октомври.

Схема за $1,4 милиарда: Военният министър Тодор Тагарев аут от кабинета?

Само преди дни Бойко Борисов и Делян Пеевски почти едновременно атакуваха Тагарев заради призива му към депутатите да одобрят сделката със САЩ за придобиването на нови бронирани машини „Страйкър“ преди местните избори. Покупката е скъпа и прескъпа – близо 1,4 милиарда долара, която вероятно носи и рекордна комисионна, което пък обяснява неистовото бързане.
„Ако се чака да се върнат след изборите и тогава да започнат дискусиите, има риск да не успеем с процедурите, тъй като трябва да има подписване на договор, който отново да влезе за ратификация в парламента“, посочи министърът в телевизионно интервю.

„Имаме много ясен график – декември месец да привършим процедурата“, отговори Борисов. Делян Пеевски пък в прав текст поиска оставката на военния министър. „Ако Тагарев изисква нещо от българския парламент, трябва да си подаде оставката веднага“, каза той.
Реакцията на ПП-ДБ беше в дух на миротворчество – Радослав Рибарски обяви, че „процесът не трябва да се пришпорва“.

Проверка по рама

Координираната атака срещу Тагарев подкрепят и леви политици, както и някои от десните. С неприязън се коментирала работата на министъра и в средите на генералитета. Както „Галерия“ вече писа, голяма част от висшите военни са срещу Тагарев от самото му поставяне на поста.
Само в Новините Днес: Тодор Тагарев обсебен от първия си братовчед – ченгето Митко (РАЗКРИТИЯ)

Според депутати махането на Тагарев било скроено веднага след заканата на Борисов към ПП-ДБ, че „още днес може да разберат какво е, ако оттеглим подкрепата си от кабинета“.

Въпросните машини са най-приоритетното звено от модернизацията на армията, свързани с оборудване и армейска техника.

В станалия вече постоянен спор за това дали трябва да купим изтребители „Грипен“ или Ф-16 Тагарев е привърженик на втория вариант. Сред депутати се носи мълвата, че може би и това е сред причините за неговото махане. Силни апетити имало и към други сделки от по-малък калибър и Тагарев не се вписвал в тяхната реализация.
Материалът Новините Днес беше пръв: Хвръква главата на Тодор Тагарев е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ