14.7 C
София
неделя, април 14, 2024

Новините Днес до прокуратурата: Далавери задушават наш ВУЗ, и професори крадат пари (ФАКТИТЕ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Далавери, измами, кражби с обществени поръчки – всички криминални метастази, които са опримчили икономиката на България, задушават и Аграрния университет в Пловдив, пише в сигнал до Новините Днес очевидец на безобразията, който може да послужи на прокуратурата все пак да свърши някаква работа…

На 25.1.2024 се проведе събрание в АУ за излъчване на представители по квоти в общото събрание на университета, което предстои да избере ново ръководство. Абсолютно скандално в някои от звената на университета ректорът проф. Христина Янчева се разпорежда по телефона кои представители да бъдат избрани за делегати в общото събрание.

Това на практика предрешава изборите, тъй като наложените делегати са лоялни на сегашното ръководство. Според информатора ни това е възможно заради феодализацията на този университет през последните години. Чрез различни машинации беше ликвидирана всякаква академичност и възможност за демократичен избор.

Финансовите потоци бяха използвани за постепенно овладяване на Студентския съвет и голяма част от преподавателите, като по този начин се създаде безотказна предизборна машина, която определя изхода от изборите за академично ръководство, възмущава се източникът на Новините Днес.

Проверка по рама

Лоялният към академичното ръководство студент Христо Козаров беше „инсталирани“ в Студентския съвет и се превърна в негов несменяем шеф, въпреки, че формално вече не е председател на тази студентска организация.

Обикновените студенти не припознават тази дирижирана от университетската хунта групичка студенти като техни представители. Чрез контролирания Студентския съвет ръководството на университета успява да насочи гласовете на студентските делегати в Общото събрание към лоялни удобни за управляващите кандидати за административни позиции.

Манипулирането на преподавателския вот се постига чрез обещавания за административни постове или различни облаги към част от тях, докато масата преподаватели нямат условия дори за извършване на своята дейност.

Тъй като значимото финансиране за научна дейност се разпределя между малък кръг от хора, се готви чистка на останалия персонал след предстоящите решаващи избори. Намерението е хонорарите по националните и европейски програми да се получават от избран кръг персонал.

Обществените поръчки в университета се манипулират, като се уреждат близки до ръководството лица, смята очевидецът на престъпленията. Типичен е примерът с ремонта на корпуса за чужди езици в университета, който формално е извършен от фирма от Кюстендил, но реално е изпълнен от братовчед на помощник-ректора Величко Родопски, който беше зам.-кмет по времето на Здравко Димитров – Зико. Сега този корпус отново е в окаяно състояние, тъй като ремонтът е извършен некачествено, завършва сигналът до Новините Днес.

Материалът Новините Днес до прокуратурата: Далавери задушават наш ВУЗ, и професори крадат пари (ФАКТИТЕ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Магазин за Акумулатори

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ