21.3 C
София
понеделник, септември 25, 2023

НЯМА ПРЕВРАТ: Три обвинения срещу Васил Божков

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Две обвинения са повдигнати срещу хазартния бос Васил Божков, който се завърна в България в петък след три години в Дубай. Получил е и призовка по делото за ареста срещу Бойко Борисов, по което е свидетел, а делото за държавния преврат е прекратено.
Днес се очаква на Божков да му бъде повдигнато и трето обвинение, както и прокуратурата да внесе искане в съда за определяне на мярката му за неотклонение. Това съобщи адвокатът му Георги Гатев пред журналисти, след повдигането на двете обвинения на Божков.

Васил Божков беше задържан при пристигането на летище „София“ в петък следобед. Той беше изведен през ВИП-а на аеропорта и отведен в МВР болница за преглед. Бизнесменът не е пожелал обстойни прегледи и процедурата е приключила бързо, уточни адвокатът му.
Две обвинения срещу Божков засега

В Софийската градска прокуратура на Васил Божков са му били повдигнати обвинения по две от делата. Едното е по криминалното дело за подбудителство за четири убийства, едното от които е свързано с атентата срещу Алексей Петров от 2015 г. Другото обвинение е по делото за хазарта, по което негови фирми не са платили данъци за 700 милиона лева, ощетявайки по този начин държавния бюджет, според държавното обвинение.
„В момента само му предявиха постановленията за привличане като обвиняем. По едно от делата, което го наричаме криминално – там са случаите с криминалните престъпения, и другото е във връзка с хазарта“, заяви Георги Гатев пред журналисти.

Проверка по рама

По думите му Васил Божков е запазил мълчание по време на разпитите.
„По принцип не дава обяснение. Възползвал правото сега да не дава обяснение, но в по-късен етап самият той ще прецени дали да даде или не“, заяви Гатев.

Той нарече „случайност“ факта, че Васил Божков се прибира в България ден след погребението на друга знакова фигура от прехода Алексей Петров, който беше убит преди дни.

Георги Гатев припомни, че Васил Божков е имал желание да се прибере в България още през май, но е имало „обективни причини“, които не са му позволявали да го направи. „Отдавна предприема стъпки за връщане в страната, но нещата се забавиха“, каза Гатев.
Адвокатът му каза, че няма идея какво е имал предвид Божков с израза: „Имам среща с бухлките“, който написа на страницата си във „Фейсбук“ при кацането си в София.

Прокуратурата е прекратила делото срещу Божков за държавен преврат

Магазин за Акумулатори

Прокуратурата е прекратила едно от делата срещу Васил Божков. Става дума за разследването за опит за държавен преврат – престъпление срещу републиката. Това съобщи Георги Гатев пред изданието „Сега“.
Постановлението за прекратяването на четиримата наблюдаващи прокурори е от 1 юни 2023 г., т.е. отпреди близо 3 месеца.

Досега прокуратурата не е съобщавала за решението си да прекрати делото, стартирало шумно през юли 2021 г.

Делото по глава Първа от Наказателния кодекс е образувано през 2020 г. от спецпрокуратурата, а Божков е обвинен по него на 19 юли 2021 г. Тогава прокуратурата съобщи, че „събраните доказателства към момента сочат, че ръководителят на групата – В.Б., е осигурявал и финансирането на престъпното деяние“.
„За реализиране на престъпния си план, участниците в групата са имали за задача чрез хулигански действия и създаване на предпоставки за ескалация на напрежението по време на мирно протичащите граждански протести на територията на площад „Атанас Буров“, София, да създадат потенциална опасност за живота и здравето на протестиращите“, се казваше в съобщението на прокуратурата.

Точно по това разследване са направени записи на Божков, които прокуратурата разпространи броени дни след избухналото обществено недоволство през лятото на 2020 г. срещу бившето правителство на Бойко Борисов и главния прокурор тогава Иван Гешев. На практика така прокуратурата опита да дискредитира протеста.

Според разследващите бизнесменът е коментирал организирането на демонстрациите с журналиста Огнян Стефанов, както и с бившия депутат от БСП Александър Паунов, който беше на погребението на Алексей Петров.

„Политици и олигарси да плащат на провокатори, за да употребят гражданската енергия, не е ново. Новото е, че този, който следваше да е обединител на нацията – Радев, подкрепи бегълците от правосъдието. Ние продължаваме в името на бъдещето на Родината!“, написа Иван Гешев в „Туитър“ тогава.

Призовка по делото за ареста на Бойко Борисов

На Васил Божков е била връчена и призовка по делото за ареста на Бойко Борисов, по което е свидетел, каза още Гатев. По думите му кога обаче ще бъде разпитан зависи от мярката му за неотклонение.

През май 2023 г., докато се разгаряше конфликтът между тогавашния главен прокурор Иван Гешев и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, Божков заяви, че е готов да се върне като защитен свидетел срещу бившия премиер.

Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката му Севдалина Арнаудова бяха задържани на 17 март 2022 г. с полицейска заповед по образувано в условията на неотложност дело за изнудване на Божков.

Веднага след ареста прокуратурата критикува действията на МВР и пусна тримата, без да им повдигне обвинение. Тогавашният вътрешен министър Бойко Рашков и премиерът Кирил Петков обвиниха прокуратурата, че саботира разследването и отказва да провери твърденията на Васил Божков, че е давал огромни подкупи на Борисов.

От държавното обвинение отговориха, че Божков трябва да бъде разпитан в качеството му на свидетел, но това не може да стане през видеоконферентен разговор. Затова прокуратурата изпрати молба за правна помощ до Дубай, на която обаче не не получи отговор.

Междувременно съдът обяви за незаконни заповедите за арест и Борисов, Горанов и Арнаудова.

Материалът НЯМА ПРЕВРАТ: Три обвинения срещу Васил Божков е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ