18.3 C
София
събота, септември 23, 2023

Само в Новините Днес: Прокурорът по „Осемте джуджета“ Дилян Деянов си купил имот в Дубай със заграбеното злато за 4 млн. на Илия Златанов

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Прокурор Дилян Деянов, превърнал се в част от корупционно-рекетьорската драма „Осемте джуджета“, си е купил имот в Дубай с 35-те килограма злато във вид на монети и кюлчета за 4 млн. лева, заграбено от ощавения собственик на фирмата за асансьори „Изамет“ Илия Златанов, разкри само пред Новините Днес източник от разследването.
Част от иззетите от Илия Златанов златни кюлчета, монети и пари в брой. Сн. Прокуратура на Република България

По-рано днес и. ф. главен прокурор Борислав Сарафов изпрати седем предложения до Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет за налагане на дисциплинарни наказания на четирима прокурори и трима следователи по казуса „Осемте джуджета“, съобщиха от държавното обвинение.

По разпореждане на Сарафов беше възложено на екип от прокурори от Апелативна прокуратура в София да извърши проверка на всички прокурорски преписки и досъдебни производства по скандала с „Осемте джуджета“, включително проверки за правилността и законосъобразността на постановлението, с което е отказано образуване на досъдебно производство.
Проверката е констатирала множество нарушения на следователите и наблюдаващите прокурори по осигуряване на своевременно, законосъобразно и успешно извършване на разследването и събиране в най-кратък срок на необходимите доказателства за разкриване на обективната истина по образуваните досъдебни производства в закритата вече Специализирана прокуратура, съобщава държавното обвинение.

Докладът от проверката е предаден на отдел 06 „Административен“ във ВКП за становище относно наличието на основание за дисциплинарна отговорност по реда на Закона за съдебната власт (ЗСВ).
Проверяващият екип е заключил, че допуснатото бездействие за периоди между една и две години от страна на магистратите по седем прокурорски преписки е довело до неоправдано забавяне на производствата.

Проверка по рама

С оглед на това Сарафов предлага на Прокурорска колегия на ВСС да образува дисциплинарни производства за налагане на дисциплинарно наказание спрямо прокурорите Дилян Деянов – таен собственик на имот в Дубай, Ивета Маркович, Кирил Пейчинов и Мирослав Илиев, както и спрямо следователите Светлана Стоянова-Вайзе, Нели Тодорова и Петранка Рабаджиева.
Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, е привлечен към наказателна отговорност затова, че на 23 март 2020 г. в София, в съучастие и с цел да набави за себе си имотна облага, укрил чужди движими вещи – златни монети и кюлчета, за които знаел, че са придобити от другиго чрез длъжностно престъпление.

Повдигнато е обвинение и на въпросния прокурор Дилян Деянов, който докато е бил в спецпрокуратурата, е нарушил служебните си задължения, като с постановление е върнал иззети веществени доказателства – златни монети, на лице, на което по закон е нямало как да бъдат върнати.

ИСТОРИЯТА
В поредица интервюта в разследването „Осемте джуджета“ бизнесменът Илия Златанов и синът му Явор описваха пред Антикорупционния фонд (АКФ), че са станали жертва на висши представители на прокуратурата и на бившия следовател Петьо Петров в схема за завземане на бизнеса и имуществото им.

Първоначално Илия Златанов потърсил съдействие от Петров, защото бил в конфликт със сина си Явор и искал да си върне активи, които той му присвоил. Вместо помощ обаче, Златанов твърди, че Петров със съдействието на представители на МВР, прокуратурата и охранителната фирма „Делта гард“ присвоили имуществото и бизнеса им в групата „Изамет“, за което бащата и синът спорели.

Магазин за Акумулатори

Илия Златанов подал сигнал за изнудване, след който били задържани шестима души, един от които синът му Явор.
Пред АКФ Явор Златанов разказа, че след ареста си е бил откаран на хемодиализа в болница „Лозенец“, където бил държан часове след края на процедурата, а в коридора били охранители от ГДИН, адвокати и нотариус Весела Ивчева.

Там на Златанов дали да подпише документи за прехвърляне на дяловете на „Изамет“ на непознатия за него Кристиян Христов (наскоро Христов беше обвинен по делото, по което сега обвиненията на Еврото са свалени).

Материалът Само в Новините Днес: Прокурорът по „Осемте джуджета“ Дилян Деянов си купил имот в Дубай със заграбеното злато за 4 млн. на Илия Златанов е публикуван за пръв път на Новините Днес.
Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ