32.8 C
София
неделя, юни 23, 2024

ОБВИНЕН: Милионерът на ГЕРБ Велико Желев отива в килия за 72 часа (ПОДРОБНОСТИ)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Милионерът-строител на ГЕРБ Велико Желев е обвинен по дело за изнудване и задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Това обяви Софийската градска прокуратура (СГП), към която районните магистрати препратиха образуваното от МВР дело.

Само в Новините Днес: Велико Желев арестуван след побой над Благой Андонов – счупил му носа да подпише измислен дълг за 80 000 лева

Според обвинението на 24 февруари т.г. в София, на бул. „Цар Освободител“ № 6 (там се намират офисите на Желев) с цел да набави за себе си и за другиго имотна облага, направил опит да принуди Благой Андонов, чрез сила, нанесени са удари в областта на лицето и тялото – да поеме имуществено задължение чрез подписване на записи на заповеди и разходни ордери на обща сума от 68 000 лева. Деянието е придружено с причиняване на лека телесна повреда и е извършено от повече от две лица, посочва прокуратурата, за което първо Новините Днес писа.

Утре наблюдаващият прокурор ще прецени дали да поиска от съда Желев да остане в ареста за постоянно.

Проверка по рама

По-рано зам.-районният прокурор Борислав Георгиев обясни пред репортери, че строителният бизнесмен и още двама души се разследват за изнудване на бивш техен служител. Има медицински документи и за нанесена лека телесна повреда. По първоначална информация бившият служител е каран да подпише документи с неистинско съдържание. Става дума за неуредени задължения, твърди прокуратурата. „Пострадалото лице е разпитано. Принудата е по повод имуществено разпореждане – поемане на задължения при дружествени взаимоотношения“, каза прокурорът.

Желев първоначално беше задържан за 24 часа по Закона за МВР. Другите двама души се издирват.

Снощи МВР започна претърсвания в офисите на Желев в центъра на София. Полиция влезе и в къщата му в „Св. св. Константин и Елена“. Иззети са веществени доказателства, документи и компютри.

Велико Желев е бивш шеф на АПИ в правителството „Сакскобургготски“, бивш съветник на министъра на регионалното развитие на Тройната коалиция и настоящ шеф на „Хидрострой“, която е един от най-големите в строителния и пътния бранш. През последните години тя изпълнява проекти за стотици милиони левове.

Демерджиев: Прокуратурата да каже има ли връзка с „Хемус“

Задължение на прокуратурата е да уведоми обществеността за какво се води разследването срещу бизнесмена Велико Желев и дали има връзка с авансовото плащане на над 48 милиона лева за строежа на лот 9 от автомагистрала „Хемус“, коментира министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев в Русе, цитиран от БНР.

Магазин за Акумулатори

„Много важно е да се изясни връзката и да се разбере какво се случва с материалите, които предадох в края на декември. Обещах ви да поставям тези въпроси. В прерогативите на прокуратурата е да отговори на този въпрос. Отново повтарям – какво се случва с материалите, касаещи лотове 7, 8 и 9. Всички са изработени и предадени от ГДБОП в прокуратурата“, заяви МВР-шефът

Така с въпроси към прокуратурата министърът на вътрешните работи Демерджиев коментира задържането на Желев. Според него държавното обвинение дължи и още отговори. „Доста оскъдна е информацията, която се поднесе днес. Когато има принуда, нормално е да се каже в какво се е изразила тази принуда. Сега няма недосегаеми“, добави Демерджиев, преди гравдската прокуратурата да разпространи съобщението, че е повдигнала обвинение на бизнесмена.

Материалът ОБВИНЕН: Милионерът на ГЕРБ Велико Желев отива в килия за 72 часа (ПОДРОБНОСТИ) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ