5.5 C
София
вторник, март 28, 2023

ООН: Стотици хиляди оцелели от земетресение в Турция и Сирия имат остра нужда от подслон и медицински грижи

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Според него предвид броя на разселените хора, ранените, както и степента на разрушения, има големи хуманитарни нужди в Турция и Сирия. Земетресението и силните трусове от 6 февруари убиха около 47 000 души в Турция, унищожиха или повредиха около 214 000 сгради и оставиха стотици хиляди без дом, превръщайки го в най-лошото бедствие в съвременната история на страната. ООН изчислява, че около 6000 души са загинали при земетресението в Сирия, предимно в контролираната от бунтовниците северозападна част на страната.
Според турското правителство около два милиона оцелели са били настанени във временни центрове, приюти, лагери или евакуирани от засегнатите от земетресението региони. Около 1,5 милиона души бяха настанени в палатки, други 46 хиляди бяха преместени в контейнерни къщи. Други живеят в хостели и къщи за гости, каза турското правителство.

През февруари ООН отправи спешен призив към страните членки да предоставят 397,6 милиона долара за подпомагане на жертвите на земетресението в Сирия и един милиард долара за засегнатите в Турция за покриване на спешни нужди като храна, защита, образование, вода и подслон по време на три месеца. Родригес каза, че нуждите на Турция в момента са финансирани само на 10 процента. „Реалността е, че ако не надхвърлим тази цифра, ООН и нейните партньори няма да могат да отговорят на хуманитарните нужди на хората“, подчерта международният служител.
Земетресението е причинило около 34,2 милиарда долара преки физически щети, което се равнява на четири процента от БВП на Турция през 2021 г., според оценки на Световната банка. Световната банка каза, че разходите за възстановяване и реконструкция ще бъдат много по-високи и че загубите на БВП, свързани с икономически сътресения, също ще добавят към цената на земетресенията.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е изправен пред изключително трудни президентски и парламентарни избори през май, обеща да възстанови стотици хиляди домове за жертвите на земетресението в рамките на една година.
Повече от 1,74 милиона бежанци от Сирия са живели в 11-те турски провинции, засегнати от земетресенията, според Агенцията на ООН за бежанците. Турският вътрешен министър каза, че 4267 души, загинали в Турция в резултат на земетресението, са сирийски граждани.

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ