21.3 C
София
понеделник, юни 5, 2023

„Орион“ – приятелският кръг на властта, който предизвика невиждана зърнена криза през 1996 г.

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

• Антуражът на премиера Жан Виденов е съдружник в групировката
• Звездното семейство Румен Спасов и Веска Меджидиева източва БЗПБ
• Отстрелват конкурентните трезори, завличат Майкъл Чорни с 6 млн.
• Милиони левове на земеделците изгоряха в „Орсовките”
На 14 март в далечната 1996 г. около 23,15 часа семейна двойка се прибира в луксозното си жилище на пъпа на София – на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” и пресечката му с ул. „Милин камък”.  Независимо от късния час има позвъняване по телефона. „Румене, Татарчев иска да арестува Веска”, казва мъжки глас.

Могъщият по това време бос на групировката „Орион” Румен Спасов, бивш служител на Първо главно управление на ДС  (ПГУ) – външнополитическото разузнаване на Живковия режим, нарежда на съпругата си Веска Меджидиева бързо да си събира багажа. Примата на първия приятелски кръг на властта за минути стяга куфарите, качва ги в личния си автомобил и потегля, разказва „Уикенд“.
Веска Меджидиева

На КГПП „Кулата” влиза в Гърция, след това лети до Кейптаун, часове преди срещу нея да бъде повдигнато обвинение за източване на банката на „Орион“. В ЮАР се скрива при сестра си.
Телефонното обаждане e от Красимир Райдовски – бивш колега на Спасов, по това време негов съдружник и директор на пресцентъра на кабинета на Жан Виденов. Поне така гласи официалната версия на скандалната банкерка Меджидиева. Райдовски не отрича, че е предупредил Спасов,. „Не беше по телефона, да не съм луд, линиите се подслушваха“, заяви сега бившият разузнавач и дипломат пред „Уикенд“. Малко по-късно и босът на „Орион“ духва за ЮАР, където на 63 г. умира от рак на белия дроб.

Премиерът Жан Виденов определя групировката като „приятелски кръг“. „Орион“ е конгломерат от фирми, които нямат холдингова структура, само че си дават взаимни кредитни гаранции. Собственост са на фигури, намиращи се в роднински или приятелски отношения, а в повечето случаи ги обединява вездесъщата Държавна сигурност, която впрочем е впримчила и червения депутат Златимир Орсов – идеолог на създаването на земеделската банка на кръга и на кооперациите „Орсовки“, кръстени на негово име. Пипалата на ДС стигат дори до премиера Жан Виденов.
Негласният лидер на групировката Румен Мирчов Спасов е офицер от отдел 03 на ПГУ „Западни страни“ по английска линия. Син е на сатрапа на Живков ген.-полк. Мирчо Спасов, организатор и ръководител на концлагерите край Ловеч и Скравена. Веска Тихомирова Меджидиева е втората съпруга на Спасов. Сестра й е Йорданка Тихомирова.

Проверка по рама

Приятелският кръг включва председателя на Комитета по пощите и далекосъобщенията (КПД) Любомир Коларов, който по това време е с ранг на министър. Коларов също е агент на ПГУ на ДС. Част от „Орион“ са генералният директор на Българската телекомуникационна компания (БТК) Михаил Данов и Николайчо Кривошиев, по известен като Агнешкия крал. Веригата се затваря от Даня Янкова Константинова, дъщеря на изпълнителния директор на Банката за земеделски кредит (БЗК) Янко Янков, арестуван за даване на кредити без покритие на фирмите „Орион”, и от строителния бос Ангел Василев.
Водещата фирма на кръга е „Бетелхайзе Комерс”, в която съдружници са братята Румен и Лъчезар Спасови, както и  Райдовски, Следва „Саиф” – собственост на Данов, Райдовски, Кривошиев, Янкова и Тихомирова. Строителната „Колонел” е с управител Ангел Василев. В периферията са разположени „Орион Комерс“, „Ригел Комерс”, ЕТ „Веска Тихомирова”, „Веска Меджидиева”, „Темпорари”, „Орион”, „Алнитак”, „Алнилам”, „Имиекс”, ЕТ „Николай Кривошиев”, „Минтака Комерс” и „Хатиса Транспорт”.  Мнозинството фирми носят имената звезди от Орион – най-известното екваториално съзвездие. Бетелхайзе е най-ярката шесторна звезда и е червен гигант, чийто диаметър е по-голям от орбитата на Марс.  Алнитак, Алнилам и Минтака съставляват Пояса на Орион – три ярки звезди на една права – отличителна черта на съзвездието. Сииф е на дясното, Ригел  – на лявото коляно, а Хатиса – на върха на меча на Орион.

Кръгът е и страна в тежкия сблъсък между две основни лобита в БСП – на Виденов и на Андрей Луканов, особено изострен след създаването на руско-българското газово дружество „Топенерджи“, в което Луканов е президент и съдружник. Приятелският кръг не просто застава на страната на Виденов, а според най-разработваната от следствените органи версия именно хората от „Орион“ са организирали убийството на Луканов. От „Орион” искали той да престане да се занимава с тях. Луканов категорично отказал с мотива, че с „мародери не преговаря“.

Групировката натрупва значителни финансови средства благодарение на необслужвани кредити, щедро раздавани от държавни и частни банки. Класически пример в това отношение са кредитите, дадени от юни до септември 1993 г. от БЗК, чийто изпълнителен директор тогава е бащата на Даня – Янко Янков. Дъщерята има дялове в „Саиф”, „Минтака Комерс”, „Дани 630”  и други фирми на групировката, а баща й се оказва агент на ДС. 
Според справка от 6 февруари 1996 г. на БЗК към тази дата „Колонел” дължи по необслужвани доларови кредити 6 830 999, „Рила Къмпани” – 1 165 000, „Ригел Комерс” – 616 298, „Имиекс” ЕООД – 286 208, ЕТ „Веска Тихомирова” – 770 000.

Повсеместна практика е една фирма на „Орион” да дава гаранции на друга. След като Атанас Тилев се налага като основен акционер в БЗК, за фирмите са заведени искови молби за обявяване в несъстоятелност, а срещу Янко Янков се води следствие. „Орион” обаче не подбира средства, за да принуди новия собственик на БЗК – Атанас Тилев, да оттегли съдебните искове. За целта е впрегнат целият държавен апарат, рефинансирането от БНБ и ДСК е отрязано, държавни предприятия са задължавани да прехвърлят сметките си другаде, активно се тиражират слухове за фалит на банката. Според оперативни сведения дори е уговаряно убийството на Тилев, който междувременно е раздал 40 млн. долара кредити на свои фирми и това му изяжда главата. Така „Орион“ отстрелва ключовия трезор конкурент – БЗК и дъщерната й Добруджанска банка, които фалират, за да заеме нишата на земеделските кредити и  сделките със зърно.

Магазин за Акумулатори

Групировката е сред основните износители на хлебна пшеница и фуражно зърно през 1995 г., довели до тогавашната невиждана зърнена криза. Например „Ригел Комерс” изнася 9999 тона за Израел, а „Бетелхайзе Комерс” – 8000 тона за Мароко и Гърция и 19 708 тона – за Малта, Тунис и Израел. Далеч по-големи количества са изнесени чрез подставени фирми и чрез Орсовите кооперации. Почти криминално „Орион“ учредява своя банка чрез подставени акционер, с откраднати пари и набрани средства по пирамидална схема.
Българска земеделска и промишлена банка (БЗПБ) е регистрирана през ноември 1994 г. с уставен капитал от 200 млн. лева. Той обаче е внесен фиктивно, тъй като веднага е върнат на вложителите. Това поражда необходимост от свежи пари, за да бъде показана сумата при получаване на пълен лиценз.

Тогава на сцената се появява основният дилър на кръга – Павел Тренев, представящ се обаче от името на Централна кооперативна банка (ЦКБ). Той се свързва през април 1995 г. с израелския бизнесмен Майкъл Чорни и му иска 3 млн. долара заем за една седмица. Чорни се съгласява и превежда парите. На 3 май същата сума е отново трансферирана, което според Чорни се дължи на грешка. Сумите са преведени в полза на Популярна финансово-брокерска компания (ПФБК) – Троян. Тя от своя страна обръща по-голямата част от тези 6 млн. долара в левове и разпраща цялата сума по сметките на тринайсет български и чужди фирми и частни лица. 200 млн. лева отиват в набирателната сметка на БЗПБ. Неслучайно чрез аферата се прави опит да бъде дискредитирана ЦКБ – другата земеделска банка. Целта е да се разклатят кооперациите, обединени в Централния кооперативен съюз (ЦКС), БЗПБ да получи монополни позиции спрямо свързаните със селското стопанство финансови операции – и най-вече да придобие правото да оперира с парите на Държавен фонд „Земеделие“.

Самият Павел Тренев обаче изчезва. Според собствените му саморъчно написани обяснения, той е бил отвлечен и закаран в Атина, а после попаднал в Тел Авив при Чьорни. Според Чьорни, Тренев след това по свое желание се е върнал в България, а ЦСБОП твърди, че е била проведена оперативна комбинация, благодарение на която той е доведен в България и е охраняван в конспиративна квартира на МВР. Оттам насетне следите му се губят задълго – чак до 19 април 2001 г., когато е открит да си живее мирно и тихо в панелен апартамент в ж.к. „Дружба” 2. Тогава бива арестуван за кратко и след това освободен. От 2004 г. е неизвестност, а 9 г. по-късно Софийският градски съд го призна задочно за невинен за аферата с 6-те милиона.
По данни на антимафиотите още от есента на 1993 г. Тренев започва да извършва частна банкова дейност, координирана от Румен Спасов, ползвайки големи валутни суми за кратки срокове срещу 15% месечна лихва. Парите от пирамидата се въртят и с печалбите от тях се плащат лихвите на вложителите. В схемата участва лично Румен Спасов – с 300 000 долара и „Орион Комерс” чрез „София Банк” – Хасково, с общо 2,3 млн. долара. Самата „София Банк” – Хасково, обслужва схемата, като изплаща по нареждане на Тренев сумите. Директор на този клон е Цецка Павлова Петрова, която впоследствие ще стане важна дама от кръга „Орион“ – изпълнителен директор на БЗПБ. При извършената през юни 1995 г. пълна финансова ревизия е установено, че този клон е обслужвал предимно фирми на „Орион”, в част от които самата Цецка Петрова е била съдружник. Ревизията е доказала длъжностни престъпления за над 3 млн. долара, но отговорност така и не й е била потърсена.  През схемата 10,5 млн. долара влизат в джобовете на Спасов.

Структурата на акционерното участие в БЗПБ ясно показва, че това е банка на приятелския кръг „Орион”, а не – както широко е прокламирано – на земеделските кооперации – „Орсовки“. Председател на надзорния съвет е Михаил Данов, председател на УС е Веска Меджидиева, а изпълнителен директор – Цецка Петрова. Освен от нея банката се представлява и от Любомир Цонев – един от тримата изпълнителни директори на БЗК, подведени под отговорност за раздадени кредити на фирмите на „Орион”. Акционери в банката са 1182 физически и юридически лица, но юридическите лица се представляват от земеделските кооперации – като голяма част от тях са фиктивни, тъй като не са внесли акционерен капитал или дори не знаят, че са вписани като акционери. Според справката на НСС, между физическите лица са и депутатът от БСП Златимир Орсов и самият Павел Тренев. Някои от „Орсовките“ са завлечени с десетки милиони.

През лятото на 1995 г., Виденов изрече в парламента сакралната фраза: „Това не е икономическа групировка, няма такава! Има един приятелски кръг между определени хора“. Година по-късно се оказа, че банката е източена, а нейният изпълнителен директор Цецка Петрова и председателят на УС Веска Меджидиева са вече извън страната и се издирват от „Интерпол“ за мащабни финансови злоупотреби. След серията от банкови фалити последва зърнената криза и опашките за хляб.

Хиперинфлацията стопи спестявания на българите до жълти стотинки, а управлението на Виденов и на неговия приятелски кръг „Орион“ завърши през зимата на 1996 – 1997 г. с  истинска национална катастрофа.

Веска е професор, Орсов – доцент

Днес двама от главните герои на „Орион“ –  Веска Меджидиева и Златимир Орсов са се посветили на научна кариера. Примата на приятелския кръг е професор в катедрата по градоустройство в университета на Кейптаун. Издържа се с преподавателска работа. 66-годишната Меджидиева обаче се хвали, че в ЮАР движи като мениджър проекти в строителството за над 300 млн. долара.  Веска се разведе в ЮАР със съпруга си Румен Спасов след скандални обвинения, че той е тормозел сексуално дъщеря й от първия брак, но по време на болестта му прости.

Делото срещу Меджидиева за източването на БЗПБ е заведено лично от главния прокурор Татарчев, който се закани да я върне у нас в чувал. Осъдена е на 7 г. затвор, но през 2010 г. ВКС отменя присъдата й. Меджидиева е собственик само на една фирма – „Чаира”. Неин управител е дъщеря й от първият брак Яна. Самата фирма от години няма дейност, но не е закрита. Нещо повече –  щерката й редовно си подава финансовите отчети. В капитала на „Чаира“ и до днес е включено правото на собственост върху ВЕЦ в селото на Меджидиева Георги Дамяново, Монтанско. Самата водна централа отдавна няма нищо общо с банкерката.

61-годишият Златимир Орсов е доцент в Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През 2017 г. защитава докторат на тема „Договорът за аренда на земеделска земя“, а година по-късно печели конкурс и е избран за доцент по Гражданско и семейно право с хабилитационен труд „Преобразуването на държавно предприятие в еднолично търговско дружество като придобивно основание“. Не е ясно защо в сайта на университета е представен като Златомир. Флагманът на възраждането на ТКЗС-та – „Орсовките“, е бил агент Калин към отдел 02 „Борба с идеологическата диверсия на противника и друга подривна дейност сред младежта“ на Шесто управление на ДС. Сега Орсов е и адвокат от Сливенската адвокатска колегия.

Жан никога не коментира, че е агент Дунав на ДС

Жан Виденов

И сега стои въпросът доколко ДС е дърпала конците на Жан Виденов. Бившият премиер посреща с ледено мълчание четирите решения на Комисията по досиетата, която го обявява за агент – съдържател на явочна (конспиративна квартира) с псевдоним Дунав в окръжното управление на МВР в родния му Пловдив. Разбира се, по линия на ДС. За последно е обявен в качеството му на кандидат за депутат за 46-ото НС от „Ляв съюз за чиста и свята република“. На 17 май 2021 г. Виденов учредява нова формация „Лява алтернатива“. Само че в списъка на учредителите присъства и човек на име Петър Ганчев. Това е вербовчикът и водещ офицер от ДС на агент Дунав.
Справка на „Уикенд“ в Комисията по досиетата показва, че о. р. Петър Ганчев е работил в ОУ на МВР в Пловдив по линия на ВГУ на ДС (контраразузнаването). Бил е директор след Десети ноември на клона под тепетата на държавната по това време Пощенска банка. Не е обаче обявен от комисията за служител на ДС, тъй като тя е проверявала само централните ръководства на банките.

Материалът „Орион“ – приятелският кръг на властта, който предизвика невиждана зърнена криза през 1996 г. е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ