13.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Оркестърът на Мариинския театър свири на Китайската стена

ПРОЧЕТИ СЪЩО

В първите дни на юни два концерта на площадката край най-красивия участък от Великата китайска стена – Бадалина, изнесоха Симфоничният оркестър на Мариинския театър под диригентството на Валерий Гергиев.
В програмата са включени бисери от руската класика. Фрагменти от „Руслан и Людмила“ на Глинка, „Любов към три портокала“ на Прокофиев, „Лешникотрошачката“ на Чайковски и „Жар птица“ на Стравински. Китайският слушател е взискателен, добре запознат със света на класическата музика и неговите аплодисменти за шедьоврите на руските композитори струват много. Това не е просто знак на почит към гостоприемството.

„В залата през цялото време се чуваше одобрителното „О-о-о!“, сподели Валери Гергиев след концертите. „Можете, разбира се, да го приемете лично – но трябва да помним, че ние не сме главните магьосници тук. Доведохме само велики творци на музика. Композиторът е главният герой.“
В концертите участваха и китайски изпълнители. Сред тях е Ляо Чангьонг, един от най-добрите китайски баритони. „За мен е голяма чест фактът, че съм на една сцена със самия Гергиев. Маестрото направи много, за да накара руската музика да се влюби в целия свят“, подчерта той.

Фамилията на Гергиев в Поднебесната империя звучи като „Jedeerfu“, което е съзвучно с китайската дума „jiefu“ – „зет“. Необичайно за нашето ухо – но основното тук: топло – роднини. Диригентът многократно е бил в Китай с представления. Концерт на Великата китайска стена – нова светла страница. И в биографията на маестрото. И като в семеен албум – в летописа на дружбата между двата народа.
Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ