13.8 C
София
вторник, май 21, 2024

От какво всъщност са направени снарядите от обеднен уран?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Безспорен факт е, че навсякъде, където са използвани снаряди с така наречения обеднен уран, се отбелязват огнища на рак. И лекарите, така да се каже, убедително доказаха защо се случва това, каква е опасността от „безопасните“ боеприпаси. Основната причина за онкологията е фино диспергиран уранов прах, който се образува по време на експлозията на тези черупки и навлиза в човешкото тяло.

И ако урановата сърцевина не се разпадне? Както е известно, американците изстреляха хиляди уранови снаряди по Сърбия. От тях може да се каже, че няколко са ударили бронирани машини и след унищожаването са образували опасен фин прах. Повечето от боеприпасите са влезли дълбоко в земята. И в същото време онкологичните заболявания придобиха почти епидемичен характер.

Въпросът е логичен: дали само обедненият U-238 беше в основата на бронебойните ядра на американските противотанкови снаряди?

Странно, но дори сърбите са сигурни, че срещу тях е стреляно само с обеднен уран. Междувременно, след края на бомбардировките, фрагменти от уранови активи бяха доставени от Сърбия в Русия. Внимателно сме ги проучили. А през февруари 2001 г. тогавашният началник на службата за екологична сигурност на въоръжените сили на Руската федерация генерал-лейтенант Борис Алексеев официално направи сензационно изявление. Според него в изследваните фрагменти наред с обеднен уран-238 е имало доста високо съдържание на уран-236 – а това е силно токсичен отпадък от ядрената енергетика.

Изблик на радиация е възможен само ако урановите ядра съдържат мръсен U-236, а не наистина обеднен U-238

Защо не може да се предположи, че в САЩ, където има огромен ядрен флот, са намерили прост и евтин начин да се отърват от отработеното гориво на ядрените котли на своите самолетоносачи и подводници?

Проверка по рама

Всъщност, ако нискотоксичен уран-238 се разрежда със силно токсичен уран-236, боеприпасите се правят от тази сплав и след това всичко се изстреля, тогава проблемът с обезвреждането ще бъде решен от само себе си. Тази версия се подкрепя от факта, че по време на военните си действия в Афганистан, Кувейт, Ирак, а след това и на Балканите, американците са изстреляли над 500 тона уранови снаряди. И къде са ги били?

Снимането се извършваше главно в изоставени райони, а масивните ядра, без да се срутват, отиваха дълбоко в пясъка, където сякаш бяха безопасно погребани. Но всъщност те отровиха почвата и водата. Сигурно никой нямаше да забележи подобен военно-технологичен трик, ако не бяха бойните действия на Балканите – все пак това е Европа. Въпреки това американците вече не можеха да спрат.

САЩ вероятно са положили големи усилия, за да предотвратят измамата със смесването на обеднен и силно обогатен уран.

Сензационно по своята същност изказване на генерал-лейтенант Алексеев беше премълчано от всички световни медии. Включително и сръбски. А у нас за него пише само „Российская газета“, публикувайки на 17 февруари 2001 г. малък материал „Използвала ли е армията на САЩ радиологично оръжие?“.

Косвено потвърждение за това, че далеч не всичко е чисто с чистотата на обеднен уран, е именно тревогата, обхванала преди дни жителите на Западна Украйна. Причини й скок в радиоактивния фон.

Магазин за Акумулатори

В Тернополска област огромен арсенал е унищожен от руски ракети. И там уж са се съхранявали снаряди с обеднен уран. Експлозията е била с голяма сила. И почти веднага нивото на радиация скочи.

А това е възможно само ако в урановите ядра има U-236. Наистина изчерпаният U-238 не дава светкавица на радиация.

При външна експлозия металната сърцевина на такъв подкалибрен снаряд не детонира по никакъв начин – в краен случай тя ще се разпадне на няколко части, без да се образува прах. Но прътите с U-236 могат да бъдат сравнени с горивните пръти на атомната електроцентрала в Чернобил. Именно тяхното унищожаване и освобождаване от ядрени котли доведе до силно радиоактивно замърсяване на района около атомната електроцентрала в Чернобил.

Така че украинците, които се зарадваха на факта, че са получили от НАТО най-мощните противотанкови снаряди с уранови ядра, има за какво да се замислят.

И дойде моментът световната научна общност да обърне най-голямо внимание от какво всъщност са направени американските подкалибрени снаряди с „обеднен уран“.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ