12.8 C
София
сряда, февруари 28, 2024

От трън, та на глог: Марин Парфюма става външен министър?

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Яростната битка за поста външен министър след ротацията не спира и изправи на нож партньорите в коалицията – ГЕРБ и ПП-ДБ, пише „Уикенд”. Меракът за апетитния пост охлади и отношенията между премиера Николай Денков и бъдещия министър-председател Мария Габриел, след като и двамата настояват да поемат международната политика.

„Денков се е запънал здраво и не иска да е образователен министър, а твърдо настоява да е външен. Борисов обаче не отстъпва, и затова ПП в краен вариант ще пробват с компромисната фигура на бившия служебен министър и вечен посланик Марин Райков”, обясниха запознати с кървавия дуел между двете големи партии.

Десните обаче са шокирани и от тази оферта, защото Райков е с тежка номенклатурна биография. Освен че е син на прочутия дипломат от кариерата Райко Николов, който е в САЩ още през 70-те години на миналия век, бившият служебен министър се оказва внук на комунистическото страшилище Милко Балев по майчина линия. Запознати с родословното дърво на дипломата разказват, че бабата на пишман дипломата е сестра на другаря Балев.

„Сега само това остава – пак ченгета и комунисти да заемат ключовите постове в държавата. Не стигат ДС- корените на Васил Терзиев, ами сега и това. Марин Райков изобщо не е оферта, въпреки че е обигран дипломат и вече е бил министър”, възмущават се политици от демократичния лагер. Някои пък го иронизират, като го оприличават на луксозен парфюм заради посланическите постове в Рим, Париж и Лондон. Такъв бил и прякора му – Марин Парфюма.

Марин Райков е роден във Вашингтон на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, когато в посолството ни там работи баща му Райко Николов. Родителят му е тежка гвардия дипломат от кариерата, един от най-авторитетните през 70-те и 80-те години. Работил е като секретар и съветник в дипломатическите ни представителства във Вашингтон, Париж и Прага, като мандатът му включва бурната 1968 г. Бил е посланик в Кувейт, Южен Йемен, Югославия. Мандатът му в Италия през 80-те съвпада с процеса срещу Сергей Антонов. Дипломатът бе разкрит като агент на ДС и КГБ под кодовото име „Виноградов”.

Проверка по рама

След като завършва Международни отношения, Райков-младши започва дипломатическа кариера във Външно министерство през 1987 г. Той е първи секретар в българското посолство в Белград по време на войната в Босна през 90-те. В политиката нагазва през 1998 г., след като е назначен за зам.-министър в кабинета на Иван Костов, т.е. заместник на Надежда Михайлова с ресор „балканска политика”.

Следва посланически пост в Париж и Рим. През 2009 г. е назначен за заместник-министър на външните работи в правителството на Бойко Борисов. От 2010 г. е извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция. Пикът в политическата му кариера е 2013-а, когато президентът Росен Плевнелиев го назначава за служебен премиер. В същото време, Райков поема и поста на външен министър.

Материалът От трън, та на глог: Марин Парфюма става външен министър? е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ