2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

ПАРИТЕ СВЪРШИХА: Започва ремонт на кабинета, хвърчат министерски глави

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов прогнозира, че правителството ще оцелее при вота на недоверие, който ще бъде поискан от „Възраждане“, БСП и „Има Такъв Народ“ (ИТН) с мотив – провала в сектор „Енергетика“.
В същото време той повтори, че ще има смяна на „слабите“, по думите му, министри при ротацията на премиера през март 2023 г. Тогава вицепремиерът и външен министър Мария Габриел трябва да заеме ястото на акад. Денков. Смяната на министри ще става само след съгласие на „Продължаваме промяната – Демократична България“ , каза неотдавна съпредседателят на формацията Кирил Петков.

Лидерът на ГЕРБ похвали работата на Народното събрание и нападна изпълнителната власт. Той се оплака, че има министри, които нищо не работят, хората дори не знаят имената им.
Вотът на недоверие

Депутатите на ГЕРБ-СДС ще подкрепят правителството при вота на недоверие, каза Бойко Борисов. Той прогнозира, че вотът няма да успее да мине през Народното събрание.
„ГЕРБ няма да е партията, която ще свали това правителство, по-точно как да го кажа“, каза Борисов пред журналисти в кулоарите на парламента.

Проверка по рама

„Разбира се, че ще подкрепим правителството в зала, но не можем да си заравяме главата в пясъка. Не трябва да лежим на тази кълка, както казваме в Банкя, че хората ще го търпят до безкрай. Те приеха сглобката, защото направихме много неща в парламента“, коментира лидерът на ГЕРБ.
Попитан дали кабинетът ще изкара пълен мандат, Борисов отговори: „Всеки може да прогнозира, Алена прогнозира най-добре. Ако работим добре, можем да го изкараме мандата“.

Смяна на министри

От около месец Бойко Борисов говори за смяна на министри, като това ще се случи по време на ротацията на премиерите на ПП и ГЕРБ през март след политически консултации между в „некоалицията“.
Като пример за министър, който не се справя с работата си, Борисов посочи министъра на спорта.

„Има цели сектори, за които, ако ви изпитам, няма да знаете името на министъра. На спорта кой е министър?“, попита Борисов заобиколилите го журналисти. Те отговориха правилно – Митко Илиев. Борисов обаче продължи с критиките към спортния министър. „Къде са салоните, зали, площадки, финансиране на федерации. Нищо не се е случило в цели сектори“, заяви Борисов.

Магазин за Акумулатори

Повтори, че през март, по време на ротацията между Николай Денков и Мария Габриел, ще се направи оценка на дейността на всеки от министрите и ще има смени.
„То е нормално да се случат, вие как си го представяте да не се случат? Разбира се, че пак ще бъдат избирани с консултация“, уточни лидерът на ГЕРБ.

Борисов обясни, че е критичен, за да се работи „още по-добре“. Призна, че не спестява критиките си пред премиера Николай Денков.

„Казвам ги на премиера, всяка вечер си говорим с него, казвам ги на всички. Когато съм всяка вечер в някой град, хората ме питат какво строите, „Хемус“ ли, „Струма“ ли, разширението на „Тракия“ ли. И аз мълча. Къде е вторият мост, третият, четвъртият, почнахте ли тунела, къде са проектите – това ме питат в залите. Аз какво да им кажа – много са готини министрите, ама нищо не се случва, това ли искате да кажа?“, заяви Борисов пред журналистите в парламента.
Той коментира и приетото споразумение с протестиращите миньори. „Аз държа това, под което сме се подписали, да бъде изпълнено“, каза той в отговор на въпроса има ли недоверие към някои от министрите.

В сряда вечерта пред актива в Хасково лидерът на ГЕРБ също обеща, че „всеки министър, който не си е свършил работата, ще бъде сменен“.

„Реалната управленска власт, за съжаление, в момента е на министри, назначени от ПП. Някои от тях действително са аматьори, за 9 месеца няма да им научите дори имената, камо ли какво са свършили. А цената на нафтата и бензина отново се вдига без да има причина, затова трябват санкции, защото изтичат милиарди от джобовете на българите“, каза Бойко Борисов в Хасково.

Народното събрание

Лидерът на ГЕРБ смята, че в момента има една много силна законодателна власт, която е приела важните решения за Украйна, за енергетиката и за съдебната реформа. Но се налага парламентът да влиза в ролята на гарант за кризи, създавани от правителството, отбеляза Борисов в кулоарите на Народното събрание днес.

„Това, което сме си поставили като план-график, ще го изпълним, но не да ни вкарват ту в зърнена, ту в енергийна криза. Не да идват в парламента, ние да се явяваме гарант“, отправи Борисов поредните си забележки към изпълнителната власт.

„Парите в държавата свършиха. Фактът, че чухме от акад. Денков да казва, че планът (ПВУ – бел.ред.) е важен, за да се върже бюджетът, ме връща, когато нашите правителства работеха в излишък. И като ни дават оценки, да бъдат обективни“, коментира лидерът на ГЕРБ. Допълни, че правителството бърза с териториалните планове, за да похарчи парите за социални разходи и пенсии.

„Жълтения“

В коментар на повишената с близо 1000 лв. заплата на шефа на НАП, Борисов каза, че няма да се остави да бъде вкаран „в тази жълтения“.

Той коментира, че както в киберсигурността, така и в НАП и митниците работещите трябва да бъдат добре платени, за да не се поддават на корупция.

Материалът ПАРИТЕ СВЪРШИХА: Започва ремонт на кабинета, хвърчат министерски глави е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ