2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Пералнята мирише на мухъл, защото всички правим тази грешка

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Вероятно знаете, че наличието на мухъл в дома ви е опасно за здравето, тъй като увеличава риска от асматичен пристъп, влияе негативно на самочувствието и състоянието на пациентите с алергии, белодробни заболявания и отслабена имунна система. Дългият контакт с него може да се окаже токсичен, а ежедневното съжителство с мухъла е бич за здравето ви. Още по-стресиращо е, ако след пране дрехите ви нямат аромат на цветна градина, а на мухъл и застояло. Защо пералнята мирише на мухъл и как да избегнем грешката, която домакините най-често правят и поради която миризмата от отворената ѝ врата е крайно неприятна.
Защо пералнята мирише на мухъл? 

Пералнята ви машина обикновено мирише на мухъл, защото… в нея има мухъл. По-скоро върху уплътненията и в отделението за препарати. Причината да се образува е тривиалната – влага и висока температура. Както и това, че прекалената заетост на домакините не им оставя време за нужната грижа за уреда след всяко използване. Грешката, която всички домакини допускат, е че затварят вратата на уреда, след като извадят прането и не му дават възможност да се проветри и изсъхне, а този уред се нуждае от проветряване не по-малко от влажната баня и останалите помещения в дома ви.
Как да не мирише на мухъл пералнята?

Няма магическо решение, което да ви избави от проблема, колкото и ароматни перилни препарати и парфюмирани капсули за пране да използвате. Важно е да отделите време – няколко минути след простирането, за да се погрижите за уреда. Необходимо е както по-щателно почистване на уреда всеки месец, така и грижа след всяко пране.
Тази грижа може да е досадна и да краде от ценните ви минутки, но това е единственият начин да се отървете от неприятната миризма, която не е единственият проблем – мухълът може да застраши здравето ви или това на семейството ви особено ако има член на домакинството, страдащ от астма или алергия. 5 минутки са достатъчни, когато добиете рутина да се грижите системно за пералнята си машина, а не от време на време. Така че запретвайте ръкави, снабдете се с гъба и чиста суха кърпа и да започваме.

Проверка по рама

  • Оставете вратата на машината широко отворена, докато простирате прането си, за да се проветри след употреба.
  • Подсушете с чиста кърпа, избърсвайки щателно всички части, което включва и уплътненията – там ще забележите, че се задържа много вода, която дори остава скрита на пръв поглед, ако не бръкнете с ръка, издърпвайки самите уплътнения на вратата на уреда.
  • Ако в отделенията за препарати има вода, използвайте абсорбираща гъба, за да я премахнете от там, след което също подсушете с чиста и суха кърпа. Не пропускайте да оставите и тези отделения отворени, за да се проветрят.
  • Ако сте занемарили уреда и миризмата се е настанила трайно в барабана му заедно с мухъл и плесен, там виреят и бактерии, които са не по-малко опасни за здравето от мухъла. В този случай ще имате нужда от малко повече усиля и от домашно приготвен препарат, за да се избавите от неприятната миризма. Препаратът се приготвя като смесите чаша оцет с чаша сода за хляб. Изсипете тази смес в пералнята и пуснете цикъл на най-горещата настройка. Това ще помогне за разграждането на плесен и ще премахне лошата миризма, уредът ще светне като нов, содата ще попие всяка неприятна нотка и следващия път, когато извадите прането от пералнята си, то ще ухае само на парфюма от омекотителя, който сте избрали.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ