2.6 C
София
четвъртък, декември 7, 2023

Пародонтитът – рисков фактор за развитие на хипертония

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Ето с какви механизми може да се обясни тази връзка:
• Първо, пародонтитът е свързан със системно възпаление, което на свой ред влияе на функцията на ендотелия – вътрешната обвивка на съдовете. В няколко изследвания било демонстрирано, че лечението на тежкия пародонтит подобрява функцията на ендотелия заради понижаването на възпалението.

• Второ, има вероятност имунният отговор към бактерията, предизвикваща пародонтит, от само себе си да спомага за нарушаване на функцията на ендотелия и повишаване на артериалното налягане.
• Трето, имунните клетки, намиращи се във възпалените тъкани около зъба, могат с голяма вероятноснт да проникнат в мазната тъкан, обкръжаваща кръвоносния съд.

Това на свой ред предшества развитието на артериална хипертония и атеросклероза. 

• От друга страна, самата артериална хипертония може да предизвика нарушение на микроциркулацията в тъканите на венците, което води до нарушаване на микробния състав в устната кухина и развитие на възпаление.
От това следват няколко важни извода. Лечението на пародонтита е необходимо за профилактика на артериалната хипертония, а също и за лечение, ако кръвното налягане вече е повишено. И, разбира се, крайно важно е да не се допуска развитие на пародонтит и често предшестващият го гингивит – възпаление на венците.

Проверка по рама

Основна роля за това играят пастата и четката за зъби. А също и редовното хигиенно почистване на зъбите от стоматолог. 
Така се премахват зъбният камък и упоритият налеп, които спомагат за развитието на пародонтит. От другите важни фактори, подпомагащи развитието на това заболяване, си струва да отбележим пушенето, храненето предимно с мека храна и недостигът на витамини.

Медиците наричат тези фактори отстраними. За разлика от лошата наследственост от тях можете да се избавите. Дали ще го направите или не, зависи от вас.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ