11.8 C
София
събота, септември 30, 2023

Първият полет след възобновяването на редовните полети пристигна в Куба от Русия

ПРОЧЕТИ СЪЩО

До септември полетите ще се изпълняват два пъти седмично – в четвъртък и събота, а от есента ще бъде добавен трети полет. Днес чартърите на руската авиокомпания Nordwind също летят до кубинските курорти Варадеро и Кайо Коко, а отскоро можете да стигнете директно до Хавана от Москва със самолети на венецуелския превозвач Conviasa. Цените на билетите започват от 30 хиляди рубли за тарифа без багаж
Между другото, въздушният маршрут между Русия и Куба е една от най-старите международни дестинации на Aeroflot. За първи път редовен полет е извършен от самолет Ту-114 преди повече от 60 години – на 10 юли 1962 г. Оттогава въздушният трафик беше принуден да бъде прекъсван само два пъти: по време на пандемията от COVID-19 и отново през 2022 г. след въвеждането на ограничения срещу Русия от недружелюбни страни.

Фактът, че редовните връзки между Куба и Русия ще бъдат възобновени от 1 юли, беше обявен през май от руския вицепремиер Дмитрий Чернишенко, който беше в Хавана на официално посещение. Вицепремиерът отбеляза, че във връзка с пускането на редовни полети и чартъри туристическият поток от Русия може да надхвърли нивото отпреди пандемията и да достигне над 150 000 туристи.
Какво казват първите туристи

Туристите бяха посрещнати от артисти в цветовете на руското знаме. Снимка: Сергей Новиков / RG
На летището във Варадеро, кръстено на Хуан Гуалберто Гомес, един от съратниците на бореца за независимост на Куба Хосе Марти, тази събота беше оживено не само при пристигането, където пристигащият от Русия Боинг-777 беше топло посрещнат. Рецепциите също бяха доста пренаселени. Кубинци, регистрирани в Москва, както и доста руснаци. Но в този случай не туристите летят до Москва с първия полет от кубинския курорт, защото те, които току-що са стъпили на остров Либърти, тепърва ще се насладят на местните плажове и ще разгледат различните забележителности на тази карибска страна. Тук са предимно служители и семейства на множество руски представителства и компании, работещи в Куба.

Проверка по рама

„Щастливи сме да възобновим редовните полети. Сега ще бъде възможно да летим от Куба до Русия директно, а преди това беше необходимо с прекачвания. И времето за пътуване беше почти два пъти по-дълго“, сподели един от пътниците с кореспондента на RG , се завръща от Острова на свободата в Москва с първия директен редовен полет на Аерофлот, изпълняван от авиокомпания Русия, след дълго прекъсване. Момичето, чийто съпруг работи в Куба, казва, че напоследък става забележимо, че все повече руснаци идват в републиката и за много от тях редовните полети са за предпочитане пред чартърите.
„Сигурен съм, че търсенето на билети ще бъде постоянно високо. И изборът на летище Варадеро е напълно оправдан: от една страна, за туристите е удобно да летят тук, а от друга страна, пътуването от Хавана ще отнеме около 1,5 часа“, отбеляза събеседникът. Тя също така добави, че се надява да отвори пълноценен офис на руската авиокомпания, където пътниците все още ще могат да дават подробни отговори на възникващи въпроси за предстоящи полети (например за поръчка на допълнителен багаж или плащане на допълнителни услуги на летището). ), което все още не е лесно за постигане.

Пътят до Куба стана наполовина по-дълъг, отколкото с прекачвания. Снимка: Сергей Новиков / RG
Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ