26.8 C
София
понеделник, юли 15, 2024

ПЪРВО в Новините Днес: Ето я президентската партия – вижте учредителите на „3 март“ (СПИСЪК)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Политици, общественици, журналисти и спортисти обявяваха инициатива за запазване на националния празник Трети март, когато честваме освобождението на България от османско иго. Те създават движение „3 март“, което бе анонсирано от президента преди няколко дни и което се счита за старт на бъдеща партия на Румен Радев.

Сред инициаторите са професор Искра Баева, ексминистърът Весела Лечева, Георги Кадиев, проф. Валери Стефанов, доц. Жаблянов, евродепутатът Петър Витанов, боксьорът Тервел Пулев. Идеята им е да поискат референдум за запазване на Трети март като национален празник.

В движението се включват и журналистите Явор Дачков, Велислава Дърева.

Обединени сме от каузата, да защитим 3 март като национален празник, защото е кулминация на 5-вековна борба за освобождение, линията между оковите и свободата, заявиха инициаторите. Тя олицетворява стотиците, загинали за свободата на България. Тук сме за да се противопоставим на опитите за подмяна. Това е един интелектуален кръг. Това заявиха инициаторите на инициативата „3 март“ на брифинг в БТА.

Проверка по рама

Инициаторите увериха, че не няма никакво политизиране, а в Инициативния комитет имало и хора, които критикуват президента Радев.

Включих се тук, възмутен от конюнктурното поведение ПП-ДБ, заяви Явор Дачков. Не може националният празник да се сменя през няколко десетилетия. Това е абсолютно несериозно. Има малка група русофоби, тя е между 16 и 20 процента. Тяхното представителство е абсолютно малко. Те искат нещата да станат насила, защото всичко руско трябва да бъде изчегъртано. Това ми се видя абсолютно безобразие и така реших да участвам, обясни журналистът.

Това не е политическа кауза, а съвършено естествен процес, като домашна разправия на народа и опит за семейно насилие, което никак не е добре. Не бива в никакъв случай народът да допусне тази промяна, която ще бъде изключително оскърбителна. 

Живелите в робство имат най-голямото морално право да отбележат кой е най-важният празник, заключиха интелектуалците.  

Никога не би ми хрумнало да говоря за референдум за 3 март, защото това е бил най-нормалният празник. 3 март не е празник на руската империя, на Александър Втори, заяви проф. Искра Баева. Това е плод на усилията на българите, добави тя.

Оскърбява се каузата на Ботев и Левски. Празнуването на 3 март е било кауза, неприкосновено нещо, защото и в обстоятелствата на Втората световна война, когато България принадлежи на губещ съюз, въпреки това, този съюз, насочен директно срещу Русия, обществеността, започвайки от царя, завършвайки с учениците, намериха сили да празнуват тържествено деня на България, заявиха интелектуалците.  

Магазин за Акумулатори

Движението беше анонсирано от президента Румен Радев на връх Шипка.

„Днес казваме “не” на подмяната и скандалите, чрез които се прокарва проект за похищение на Конституцията. Той предвижда България да се управлява от политици, за които българското гражданство е подробност.

Народното движение няма да допусне 3 март да бъде заличен, националната ни памет – изтрита, а българската държавност – разградена“, каза държавният глава историческия връх в речта си за 146-ата годишнина от Шипченската епопея.

Материалът ПЪРВО в Новините Днес: Ето я президентската партия – вижте учредителите на „3 март“ (СПИСЪК) е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ