9.6 C
София
вторник, март 21, 2023

Пътуване от Третия Рим – до Втория, а оттам – до Първия Рим

ПРОЧЕТИ СЪЩО

През 16 век Москва е наричана Трети Рим. Снимка: Юрий Лепски
Пристигам на летище Внуково, огромен, празен, напомнящ в този късен час на гигантски космически кораб, летящ извън Слънчевата система. Сядам на стол на изхода за качване и отварям книга. „… намерете кафене на самия бряг на Босфора, седнете на стол, поръчайте си чай и, вдишвайки миризмата на гниещи водорасли, гледайте, без да променяте изражението си, как самолетоносачите на Третия Рим плават през портите на Второ, насочване към Първото.“ Е, добре, аз съм доста доволен от пътуването, предложено от Бродски, не само в пространството, но и във времето.

Първият Рим е родното място на съвременната цивилизация. Снимка: Юрий Лепски
Обявено качване. Гледам тези, които ще летят с мен с Turkish Airlines. Минималният брой граждани с ясна турска външност и държание. По принцип моите сънародници с две бордни карти в джоба: те като мен летят до Европа, а Истанбул е принудителен транзит за тях.

В очакване на сутрешния римски полет трябва да прекарам осем часа тук.
Около четири часа монотонен полет в корема на огромен еърбъс, кацане на летището в Истанбул през нощта, дълго пътуване с автобус до терминала на летището, контрол на сигурността пред транзитната зона и накрая сме в гигант, блестял с светлините на бутици, ресторанти, кафенета, град, наречен „Трансфер“. Докато чакам сутрешния римски полет, трябва да прекарам осем часа тук. Къде да спим? Задавам този въпрос в информационния офис. Млад турски чиновник ме поглежда учудено и колебливо сочи пръст нанякъде: „Опитайте там“. Не намирам „там“ веднага, но когато го намеря, разбирам, че съм се озовал някъде в нашето Домодедово преди половин век: хора във връхни дрехи и тежки зимни обувки спят на меки дивани и на полиран под. Тези, които нямат достатъчно място, стоят на разстояние, подпирайки лъскавите стени.

Проверка по рама

Отначало ми се сториха странни незаетите столове на множество кафенета и барове. Но след като опитах чаша бира за двадесет евро и си купих малка кутийка кола за пет, вътрешно се съгласих с празните места в тези заведения. Въпреки че тоалетните в този оазис бяха безплатни. Но би било по-добре да се плати за тях: може би тогава те ще бъдат по-чисти. С една дума, Вторият Рим дори на летището не им позволи да забравят, че парите и пренебрежението към човека са византийска ваксинация, която класическият Рим получава тук, в Константинопол.
…До сутринта аз и моите земляци се събрахме на информационните табели. Полети до Берлин, Париж, Мадрид, Венеция, Брюксел, Стокхолм, Амстердам, Прага се подготвяха за заминаване … Надникнах в лицата на рускоговорящите отдясно и отляво, надявайки се, че повечето от тях летят до Европа към оригинала ценности на Първия Рим: класика, уважение към личността, красота и пропорционалност. Уви, понякога ми се струва, че днешните европейски елити на брюкселския разлив се движат в обратната посока, към Рим II, с неговите византийски приоритети за брутна печалба и сложното изкуство на подчинение в рамките на строга йерархия …

Но какво ли не идва на ум в една безсънна нощ на летището в Истанбул. Това е, обявяват качване за полета ми. Отлетях. Чао…

Опит
10 полезни съвета за пътуване до Европа през Истанбул

1. Ако летите от Москва до която и да е страна през Истанбул, запомнете: трябва да летите от Истанбул до европейския континент със същата авиокомпания, която ви е отвела до столицата на Турция. В моя случай беше Turkish Airlines. Само изпълнението на това условие може да ви гарантира получаването на вашия багаж на летището на местоназначението.

2. Когато регистрирате билета си в Москва, не забравяйте да попитате служителя на авиокомпанията дали вижда крайната ви дестинация на компютъра. В резултат на това трябва да получите две бордни карти: за полет от Москва до Истанбул и за полет от Истанбул до града, в който всъщност летите.

Магазин за Акумулатори

3. Turkish Airlines са готини относно размера и теглото на ръчния багаж. Така че не се срамувайте.
4. Пристигайки от Москва в Истанбул, не забравяйте: трябва незабавно да отидете в транзитната зона, откъдето ще продължите пътуването си. Но преди да влезете в тази зона, ще имате процедура за контрол на сигурността – проверка на лични вещи, ръчен багаж и връхни дрехи. Коланите на панталоните трябва да се свалят, тежките ботуши също.

В Истанбул трябва внимателно да погледнете таблото. Вече не съм ваш съветник. Снимка: Юрий Лепски

5. След като преминете контролно-пропускателния пункт, ще се озовете в огромна стая за транзитни пътници, искряща от светлините на бутици. Вашето поведение ще зависи от времето на изчакване за следващия ви полет. Ако е час или по-малко – не губете и секунда в луксозни магазини, захващайте се за работа. А именно: отидете на всяко електронно табло и внимателно го проучете. И обърнете внимание на часа на излитане на вашия полет и летището на местоназначението. Номерът на вашия полет на електронното табло може да не съвпада с номера на вашата бордна карта. Не изпадайте в паника. Турските авиолинии са склонни да обединяват няколко полета в един. На таблото всички номера на обединените полети ще се редуват. Бъдете търпеливи и изчакайте номера на полета си. Когато това се случи, отбележете номера на изхода за качване и маркировките. Едва след това започнете да се движите.
Всичко в бутика е скъпо. По-добре е да седите тихо. Таблото казва колко минути са необходими за кацане. Снимка: Юрий Лепски

6. В транзитната зона на летище Истанбул има много изходи за качване. Всички те са маркирани с буква (от A до F) и цифра, указваща серийния номер на портата. Например изходът ми за качване беше F 17. Трябва да знаете, че намирайки се в централната част на транзитната зона, можете да прекарате повече от 20 минути, за да стигнете до изхода, от който се нуждаете. Бъдете внимателни: времето за ходене до вратата е посочено на всяко електронно табло.

Всичко в бутика е скъпо. По-добре е да седите тихо. Таблото казва колко минути са необходими за кацане. Снимка: Юрий Лепски

7. Ако трябва да прекарате няколко часа в чакане на полета си, тогава бих ви посъветвал да решите последователно няколко тривиални задачи. Първият е да обмените малко количество руски рубли за турски лири (е, не обменяйте ценни евро за лири). За да направите това, трябва да намерите обменно бюро, където е възможна такава операция. Можете да намерите такъв, ако желаете. Обмених 5 хиляди рубли за 950 лири, което беше приблизително равно на 42 евро. Тези пари ми стигнаха да си купя чаша бира (300 лири), две чаши чай и един кроасан. Такъв е турският живот…

Всичко в бутика е скъпо. По-добре е да седите тихо. Таблото казва колко минути са необходими за кацане. Снимка: Юрий Лепски

8. Ако чакате полета си през нощта, тогава ще искате да поспите. В транзитната зона на летище Истанбул няма къде да се спи. Необходимо е обаче да се договорят условия. Всичко зависи от това какво означава думата „сън“ за вас. В края на краищата има случаи, когато войниците успяват да спят по време на марша. В този смисъл летището в Истанбул може да ви осигури много по-удобни условия: сравнително чист под или мека мебел. Имайте предвид: преди да седнете на диван, трябва да посетите тоалетната. Ако се осмелите да оставите вашето парче от дивана за ходене до тоалетна, ще го намерите заето след завръщането си.

Истанбул е добър за тези, които знаят как да спят седнали. Снимка: Юрий Лепски

9. Затова моят съвет към вас е да не спите. Мислете за лошото, доброто винаги е нещо, за което да мислите.

Летището в Истанбул не е за спане, а за пазаруване. Снимка: Юрий Лепски

10. Не пийте алкохол в транзитната зона на летище Истанбул. Бъдете търпеливи до края на вашето пътуване. Е, вече не съм ви съветник.

Втори Рим, известен още като Константинопол, известен още като Истанбул. Снимка: iStock

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ