13.6 C
София
петък, юни 2, 2023

Пет въпроса за снарядите с уранови ядра, които Великобритания ще прехвърли на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Освен това тази стъпка е изпълнена с мащабни и опасно непредвидими последици не само за участниците в конфликта.
1. Какви са тези боеприпаси?

Става дума за британски 120-мм бронебойни оперени подкалибрени снаряди от типа L26A1 и L27A1. Бронепробиваемостта им е съответно 600 и 720 мм.

Именно с такива снаряди командването на въоръжените сили на Украйна възнамерява да оборудва формираните роти на прехвърлените в Киев британски танкове Challenger 2.
Според открити данни снарядът L26A1, приет на въоръжение на британските военни през 1991 г., е способен да пробие до 443 mm хомогенна броня. И го направете на разстояние до два километра.

А L27A1, който се появи в армията през 1999 г., може да пробие до 522 mm броня на същото разстояние при стрелба от оръдието L30 със заряд тип L14.
Като материал за производството на сърцевината на такива снаряди се използва обеднен уран. Плътността на този материал е 2,5 пъти по-висока от тази на други сплави и метали. Поради това снарядът достига по-висока скорост (до 1575 m / s), поради което е възможно да се постигне повишено проникване на броня.

Проверка по рама

Според някои оценки балистичните параметри на такива снаряди представляват значителна заплаха за всички остарели модификации на руските танкове Т-72Б, Т-72Б3М, Т-80БВ.
Именно с такива снаряди командването на въоръжените сили на Украйна възнамерява да оборудва формираните роти на прехвърлените в Киев британски танкове Challenger 2

И дори ако боеприпасите ударят предната проекция на бронираните превозни средства.

В същото време челните зони на съвременните руски танкове Т-80БВМ, Т-90А и Т-90М „Прорив“ са подобрени по такъв начин, че тези бронирани машини да могат да издържат на „уранови“ снаряди.
2. Каква опасност носят за хората и околната среда?

Има опит в използването на „уранови“ снаряди във въоръжени конфликти. В същата бивша Югославия например. „Там с помощта на такива боеприпаси НАТО унищожи по-специално електропроводи. Но те не използваха танкови изстрели, а удължени“ оперени „снаряди за авиационни оръдия. Както се казва, усетете разликата“, редакторът – каза шефът на списанието в разговор с RG „Арсенал на Отечеството“ Виктор Мураховски.

– Доколкото ми е известно, танкови боеприпаси с „уранови“ патрони са използвани само веднъж в Ирак. Мисля, че някаква ЧВК е работила с него там. Удариха иракските танкове. Но се оказа объркана история. Изглежда тези, които сами са използвали тези боеприпаси, след това са се разболели.

Магазин за Акумулатори

Нека само да кажа: класическите фактори за използването на ядрени оръжия под формата на проникваща радиация, светлинно лъчение, електромагнитен импулс, силна ударна вълна, сериозно радиоактивно замърсяване на района и др. при използване на снаряди с обеднен уран отсъстват.
Но във всеки случай такива боеприпаси ще създадат много проблеми, не се съмнява експертът.

„Снарядите с обеднен уран са силно токсични и канцерогенни. Няколкостотин боеприпаси могат да доведат до замърсяване на почвата и водата и в резултат на това до сериозни заболявания сред населението, живеещо в района“, обяснява телеграм каналът на военната хроника.

Отбелязва се, че особено опасен е финозърнестият аерозол, който хората могат да вдишат при изстрелване на такива снаряди вътре в резервоара. Попадането на частици от уранов прах в храносмилателните и дихателните органи може да предизвика тежко химическо отравяне и да причини развитие на онкологични заболявания.
3. Какви заболявания причиняват снаряди с обеднен уран?

Използването на обеднен уран по време на агресията на НАТО срещу Югославия през 1999 г. доведе до трагични последици. Пострадаха както представители на цивилното население, така и военнослужещи от страните от алианса, по-специално италианските войници, които бяха по това време в Косово и Метохия. Италианската прокуратура разследва нарастващия брой случаи на рак сред италианските военни след престоя им в Косово. Повече от 300 военни, които са били част от силите на НАТО, са починали от различни видове тумори и повече от 3600 души са се разболели, според Италианската асоциация на жертвите на обеднен уран. Раковото заболяване сред войниците, които се връщат от Косово, е пет до шест пъти по-високо, отколкото сред цивилното население в Италия. Според експерти на места, където са паднали натовски боеприпаси с обеднен уран, е регистрирано радиоактивно замърсяване на почвата, надвишаващо хиляда пъти нормата. В резултат на това след известно време хората, живеещи в тези райони, започнаха да развиват симптоми на рак. За мнозина тази история завърши със смърт или увреждане. Известно е, че въздействието на обеднен уран върху човека води до генни мутации и раждане на потомство с психофизични деформации. Специалистите регистрират все повече хора, болни от рак сред младежите в Сърбия. Преди това тази тенденция не беше регистрирана. Само през първите десет години след бомбардировките на НАТО повече от 30 хиляди души се разболяха от рак в републиката, половината от които починаха. В резултат Сърбия е на първо място по брой онкологични заболявания в Европа.

Решението за такива доставки за Киев води до трагедия в световен мащаб, която ще засегне преди всичко европейските държави.

Американските власти обаче отрекоха пряката връзка между използването на радиоактивни снаряди и рака. Мадлин Олбрайт, докато беше държавен секретар, призна използването на радиоактивни снаряди от силите на НАТО, но се опита да твърди, че „няма доказателства, които да свържат здравословните проблеми на миротворците и оръжията с обеднен уран, използвани от НАТО по време на войната в Косово “.

4. Ще променят ли „урановите“ снаряди хода на спецоперацията?

„Самият факт на доставката на такива боеприпаси в Украйна, разбира се, изглежда тревожен. Но от гледна точка на въздействието върху хода на военните действия, смятам, че няма съществено значение“, убеден е Мураховски. За да се случи това, Обединеното кралство трябва да изпрати няколко ешелона, пълни снаряди с уранови ядра, но, разбира се, не може да става дума за доставките им в такова количество.

Колко танка обеща Лондон на Зеленски? Ако не ме лъже паметта, две ескадрили, 28 машини. Да кажем, че за всеки ще дадат няколко боеприпаса. В най-добрия случай само няколко хиляди изстрела. Амунициите на танка не се състоят само от „уранови“ снаряди. Има различни видове конвенционални бронебойни подкалибрени, нечупливи и други.

Challenger има 53 патрона. Така че пребройте колко снаряда с ураново ядро ​​ще бъдат въведени в танкова ескадрила. По стандартите на съвременния бой доста малко.

И с толкова малък брой самите Challengers, Украйна определено няма да обърне хода на почти 1000-километровата фронтова линия.

5. Как Русия оценява подобни доставки за Киев?

Руски официални лица коментираха изявлението на заместник-министъра на отбраната на Великобритания.

Президентът Владимир Путин каза във вторник, че Русия ще бъде принудена да отговори на доставката на снаряди с обеднен уран на Украйна, тъй като Западът започва да използва оръжия с ядрен компонент.

„Това решение води до трагедия в световен мащаб, която ще засегне предимно европейските държави“, написа вчера председателят на Държавната дума Вячеслав Володин в своя телеграм канал. „Ако това се случи, няма да има връщане назад. Вашингтон и неговите сателити (Лондон, Брюксел, Варшава и др.) правят всичко възможно „войната до последния украинец“ да стане „война до последния европеец“, Вячеслав Володин вярва.

„Ако това е вярно, това означава, че те са готови не просто да рискуват, но и да нарушат международното хуманитарно право, както беше в Югославия през 1999 г. Е, и много други неща, които те си позволиха, включително военни престъпления, престъпления срещу човечеството „, – каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю, публикувано в телеграм канала на водещия на предаването Москва. Кремъл. Путин Павел Зарубин.

Говорителят на външното министерство Мария Захарова нарече използването на боеприпаси с обеднен уран „геноцид срещу населението, срещу което те се използват, и населението, което ги използва“.

Радиация

Токио ще изхвърли вода от аварийна атомна електроцентрала в океана

Това лято японското правителство ще започне да изхвърля вода от аварийната атомна електроцентрала Фукушима-1 в Тихия океан. За по-плавното изпълнение на плановете си официалният Токио ще привлече подкрепата на Международната агенция за атомна енергия и страните от Г-7. Така представители на островната държава ще лобират за включването на съответна клауза в документа, който ще бъде приет след срещата на енергийните министри на страните – членки на „Групата на седемте“ през април в град Сапоро . По предварителна информация обаче не е възможно да се постигне консенсус по този въпрос. Намеренията на японските власти са критикувани от Китай, редица други съседи на Япония, както и представители на риболовната индустрия. Всички те смятат, че Токио не иска да бъде реалист за щетите, които ще бъдат причинени на околната среда след източването на водата.

През април 2021 г. японските власти одобриха изпускането на значителни количества вода в океана от АЕЦ Фукушима-1. Към момента в стоманени резервоари на територията на енергийния обект са натрупани над 1,25 милиона тона течност. Японците искат постепенно да го изхвърлят в океана в продължение на 30 години. TEPCO, която управлява атомната електроцентрала Фукушима-1, твърди, че водата, подготвена за изхвърляне, е изчистена от радиоактивни елементи, но все още съдържа тритий, радиоактивен изотоп на водорода. В същото време концентрацията му не надвишава допустимата норма.

Подготвен от Александър Ленин

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ