20.8 C
София
сряда, юли 24, 2024

Писмо от НСО до Novinite-Dnes.eu: Фрапиращи злоупотреби на ген. Емил Тонев – побоища, „Росенец“, Ива Митева (15 случая за прокурор)

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Служители на Националната служба за охрана (НСО) излязоха с отворено писмо в Novinite-Dnes.eu относно липсата на професионализъм, фрапиращи злоупотреби от страна на бригаден генерал Емил Тонев, както и бруталното му отношение към почти 95% от подчинените. Писмото е адресирано до президента Румен Радев и шефа на Военно-апелативна прокуратура, която да се заеме с разпасалия се генерал за поне 15 описани от служителите случая.

Novinite-Dnes.eu публикува пълния текст на писмото без редакторска намеса:

До

Господин Румен Радев – президент на Република България

До

Проверка по рама

Ръководителя на Военно-апелативна  прокуратура на РБ

До

Българските медии

ПИСМО

От служителите на Национална служба за охрана

Уважаеми г-н Президент,

Магазин за Акумулатори

Уважаеми г-н председател на Военно-апелативна прокуратура,

Уважаеми Български медии

Обръщаме се с апел и молба към Вас да вземете отношение по изложените по-долу факти и обстоятелства. Целта е да предприемете действия по компетентност, поради нетърпимата обстановка в една от най-старите служби в страната на повече от 145 г. Липсата на професионализъм, фрапиращи злоупотреби от страна на бригаден генерал Емил Тонев, както и бруталното му отношение към почти 95 % от служителите е нетърпимо и очакваме от Вас да вземете отношение към представените закононарушения описани от нас!

 1. Неправомерно заемане на полк. Емил Тонев за длъжността „Зам.-началник на НСО“ – при встъпване има 3,5г. управленски  стаж при изискване за 5 г. (ЗНСО). – назначен е  за зам.-началник от Росен Плевнелиев. / пряко нареждане на тогавашният началник на НСО ген.л-т Ангел Антонов да го предложи за зам.началник./ Пред колеги Тонев твърди, че е говорил с Пеевски и Борисов за това.
 2. Тонев има само бакалавърска степен от ВИФ за 4-годишно обучение– приравнена на „Магистър“.
 3. Одитен доклад N 0400103421 /2021г. за проверка на 2020 г.на Сметната палата. В този доклад е описана злоупотребата с двигателите – на един и същ автомобил са закупени 3 двигателя, за кратък период от време, като промяната не е отразявана в талона на автомобила /няма информация какво се е случило със старите двигатели и дали не е имало смяна само по документи/. Във връзка с този доклад началникът на отдел 03 полк. Илия Илиев е представил становище, според което двигателите са консумативи и поради това не е било необходимо смяната им да бъде отразена в регистрационните документи на МПС. Полк. Илиев е един от най-доверените хора на Тонев. Във връзка с предстоящото му тогава пенсиониране на 10.01.2023г. Тонев организира конкурс за назначаване на държавен служител в НСО, който е спечелен от Илиев.
 4. Нанасяне на побой, на територията на 9-то РПУ – На 25.06.2021г. , при скандал Тонев нанася удари на неизвестно лице, като му причинява средна телесна повреда – преписка с вх. номер 1755/2021 г.  /до колкото е известно става въпрос за спукано тъпанче/. https://www.nso.bg/newsdisplay.php?id=183   – интересното в случая е че проверката е водена от гражданска прокуратура, а не от военна, както би следвало.
             По отношение на водените срещу Тонев проверки, в началото на лятото на 2022г., срещу него е заведена проверка във Военна прокуратура за закана срещу негов служител полк. Стефан Георгиев. Заканата е била отправена в присъствието на двамата зам.началници на НСО и още 4-ма служители. Проверката е приключена, от военнен прокурор Едуард Владимиров, с мнение за липса на престъпление. Интересен е начинът, по който са взети обясненията на свидетелите – а именно, всички са били въведени заедно, в едно помещение, дадени са им листи и под надзора на двамата зам.началници е трябвало да опишат в свободен текст, на какво са били свидетели…
 5. Случаят „Росенец“. – умишлено допуска тежко административно нарушение – като орган водещ проверката, предлага освобождаването на служителите Румен Атанасов и Калин Гаджев, а впоследствие, като началник на службата ги освобождава. На базата на това нарушение съдът възстановява двамата. Случаят беше коментиран от председателят на ДБ Христо Иванов, но не последваха действия от страна на президента.
 6. Скандалът с Ива Митева – На 02.09.2021 г. вечерта в НСО се получава спешен сигнал от МВР за заплаха срещу г-жа Митева. Тъй като тогава в службата се празнува рождения ден на Е.Тонев, сигналът не е отработен по изискуемият ред и не са взети допълнителни мерки за охрана. Реално по сигнала започва работа на 03.09., като пред медиите се обявява, че е получен тогава. Същият ден Тонев с тежък махмурлук влиза при председателя на НС г-жа Митева и се държи грубо до степен да бъде изгонен от кабинета й.
 7. Във връзка пътуването на съпругата на президента г-жа Десислава Радева по поклонническият маршрут „Ел Камино де Сантяго“ – Пътуването е факт, като за неговото обезпечаване са командировани служебен автомобил с шофьор от НСО и въоръжена охрана. Общото време, за което са командировани е 38 дни, като сумите за техният престой и нощувки са за сметка на НСО. /в деловодството на  НСО се съхраняват съответните заповеди/ След като случаят получи гласност, Тонев твърди, че го е извикал  президентът Радев и му е поставил задача да прикрие случая доколкото е възможно. В старанието си да угоди на човека, който толкова твърдо го защитава и държи на този пост, ген. Тонев разпорежда на придружаващият г-жа Радева охранител да излезе в отпуск, като своевременно пропуска да уведоми МВнР за настъпилите промени в делегацията – това е от голямо значение, защото е свързано с уведомления и разрешения за преминаването на държавни граници с оръжие. По този начин въпросната охрана продължава да придружава г-жа Радева в Р.Испания, с пълното си въоръжение, но в качеството си на турист.
 8. От както Тонев пое НСО, в нея бяха назначени спорни фигури близки до определени политически кръгове, като по този начин се опитва да гарантира запазване на позицията си. Пример за такива назначения са лицата Петя Тянкова секретар по правни въпроси на президента Росен Плевнелиев от 2012 г.,и заместник-министър на правосъдието във второто правителство на Бойко Борисов[1 /Към момента Тянкова вече не е служител на НСО /, Анита Босилкова, бивш директор на ДКИАД-МВР /Също към момента не е служител на НСО/,  Христо Томилов Панайотов – бивш директор на главна дирекция в ДАНС, Стамен Петров Генов бивш служител на РУМНО.

          Стамен Генов и Христо Панайотов бяха замесени в скандала с вербовката на служители от служба “Военно разузнаване“ :

– техните имена се споменават при вербовката на Разузнавач 2.

В статията не е посочено, че Стамен Генов, също е служител на НСО.

Те двамата са едни от най-близките съветници на Емил Тонев, като след скандала вместо да бъдат уволнени, преминаха през схема за увеличаване на заплатите, при която първо бяха освободени от НСО, а на следващият работен ден назначени отново с актуализирани възнаграждения.

 •  Отдаване на автомобили собственост на НСО на фирма „Златен Рожен“ЕООД с цел „популяризиране“ на предмети с културно –историческа стойност. Автомобилите 2бр. ЗИС и 1бр.Мерцедес 600 „Пулман“, се излагат  като експонати в музей за ретро-автомобили в с. Капатово. Цената на билета за този музей е 12лв., като НСО няма никакъв финансов интерес от сключеният между двете страни договор, а печалбата е само за музея.
 • През 2023г. министерство на финансите разпорежда извършването на проверка на НСО от страна на АДФИ,  /Резултата от проверката може да бъде открит в резюме, в доклад за приключена финансова инспекция за 4-то тримесечие, под позиция № 51, https://www.adfi.minfin.bg/bg/18 /

Тонев успява да избегне негативен доклад, чрез предоставянето на лична услуга към водещият проверката от страна на АДФИ, свързана с повишаване на негов роднина, който е служител на НСО. Интерес предизвиква констатация на АДФИ, за положено асфалтово покритие на територията на НСО, за което не съществуват никакви документи. „Относно извършени разходи за асфалтова настилка от проверяваната организация са получени отговори, в които е посочено, че в счетоводната система липсва информация за извършени разходи за асфалтова настилка, в т.ч. и документи, удостоверяващи извършването им.

Въпросният асфалт е положен от фирма STRABAG, като услуга от страна на МРРБ, но както АДФИ констатира за неговото получаване не са налични никакви документи. Това е въпрос, който също би бил интересен на Военна прокуратура, особенно на фона на останалите нарушения от страна на Емил Тонев.

 1. Работно и униформено облекло – Схема, при която всеки служител е длъжен да заплати изискуемата униформа, лично, след което службата му възстановява направените разходи. По този начин се избягва обществената поръчка. /при нужда информацията може да бъде разширена/
 2. Тонев използва представителни средства на НСО, за да прави скъпи подаръци от свое име, с които да печели благоразположението на силни обществени и политически фигури. Като пример може да бъде посочен специално изработен и украсен нож, който е подарен на президента Радев, по случай неговата 60-та годишнина, през 2023г.
 3. Посредством нагласени конкурси, Тонев трудоустроява лоялни негови хора, като ги оставя след пенсионирането им в системата на НСО и то на високи позиции, при което им гарантира получаването на заплата и пенсия едновременно. Типичен пример е оставянето на длъжност „Началник отдел“, след пенсиониране, на полк.Илия Илиев. Илиев е човекът отговарящ за осъществяването на обществените поръчки в НСО и съответно гарантиращ интереса на ген.Тонев в същите./виж т.3/
  Длъжността „Началник отдел“ е третата по степен в НСО – има само 4-ма такива ръководители.
 4. Последният голям гаф на Емил Тонев е свързан с възникналият инцидент на стрелбище „Столник“, при който са ранени двама служители на НСО. Този инцидент беше масово отразен в медиите.
 5. Захарната афера и неправомерното кадруване на бриг. генерал Тонев с премиерския съветник Веселин Станчев в други държавни служби и организации подробно отразено Novinite-Dnes.eu.

При инцидента на стрелковия полигон по лично разпореждане на Тонев не се уведомява Военна прокуратура, която е сигнализирана впоследствие от други институции. /при инцидент с огнестрелно оръжие всяко лечебно заведение е задължено да уведомява МВР/ С действията си Тонев е попречил за своевременното извършване на някои основни процесуални действия като примерно оглед на местопроизшествието. В хода на водената проверка е установено, че от страна на НСО не са изготвени основни документи, които са задължителни за такова занятие. Още по-лошо е, че за да прикрие липсата, Тонев разпорежда изготвянето по спешност на липсващите документи и изпращането им във военна прокуратура, като изготвени със задна дата и/или без необходимата регистрация в деловодството на НСО.

Освен това, служители присъствали на въпросното занятие са били привиквани за „уеднаквяване“ на версиите, като са били убеждавани, че това е от полза за службата. Истината е, че покриването на този скандал е от първостепенно значение за Тонев, който се надява скоро да бъде повишен в следващо звание генерал-майор.

Следва да се запитаме, не е ли редно президента Румен Радев да отстрани от длъжност ген.Тонев, за времето на водене на проверката на военна прокуратура, особено при тези негови опити да влияе на разследването.

P.S. Поради опасност от репресии и риск от дисциплинарни уволнения, ние служителите от НСО не изписваме имената си. Разчитаме на една независима проверка и назначаване на компетентно ръководство, което да издигне имиджа на службата на истинско европейско и световно ниво.

Материалът Писмо от НСО до Novinite-Dnes.eu: Фрапиращи злоупотреби на ген. Емил Тонев – побоища, „Росенец“, Ива Митева (15 случая за прокурор) е публикуван за пръв път на Novinite-Dnes.eu.

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ