15 C
София
сряда, април 17, 2024

Плюха-плюха и клекнаха: Унизените ПП-ДБ се молят за преговори

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Въпреки вчерашното крайно напрежение и плюнките от видимо побеснелите брокери ПП-ДБ, днес псевдо променците отново клекнаха и се молят пак да преговарят за кабинет в рамките на този парламент. Засега обаче не става ясно за кой мандат биха били тези преговори, ако ли не, ще се наложи да си вървят „островите”, както признаха в осветления от Радостин Василев повече от скандален запис на партийната им спявка.

„Ние сме разумни хора. Личното си мнение изразявам – да, бихме могли да се върнем (към преговорите за правителство – бел.ред.). Това ще предложа на колегите, но решението ще го вземем заедно“, изцепи се пред журналисти назначеният за генерал на ДБ Атанас Атанасов, който вчера от прага на високия си ръст – политически и физически, си позволи на нарече Румен Радев „прецедент”.

Премиерът в оставка Николай Денков пък обяви пред бТВ, че вчера доверието му към Мария Габриел е било счупено заради действия с предлагането на несъгласуван състав на правителство, но според него трябва да се търси възможност двете формации да се разберат за правителство.

Ако е готова – да се върне на преговорите, да се опитаме да възстановим доверието. Това е единствената възможност, която може да ни изкара позитивно от настоящата ситуация. Това е мое лично мнение, не съм сигурен, че другите политици от ПП са готови на такава крачка.

Трезвият анализ на ситуацията показва, че друг позитивен ход няма. Единственият начин е да се върнем отново на правилния път, по който се търси съгласие. Ако някой трябва да тръгне в тази посока не сме ние – това са хората от другата страна. Не се моля на никой, нашият акт вчера беше много ясен – или ще работим по нашата програма, или България отива към неясно бъдеще. Никога не сме се молили на ГЕРБ-СДС“, мазни се „политикът“.

Проверка по рама

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни, че „има път назад“ и също допусна възобновяване на преговорите, но за да стане това трябвало да чуе от ПП-ДБ „едно голямо „извинявай“ към партията му и към Мария Габриел.

„Ние винаги сме казвали – искаме да има правителство. Въпросът сега е как и двете страни могат да вземат такъв завой след изказаното от тях“, каза Борисов.

„Продължавам да вярвам, че България има нужда от стабилност и правителство, от правителство на споделена отговорност с равнопоставеност на двамата партньори ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, а оттам много ясната заявка за политическо представителство“, каза предложената от ГЕРБ за премиер с първия мандат Мария Габриел.

Междувременно от участващата в „Демократична България“ партия „Зелено движение“ обявиха, че няма да подкрепят правителство с мандата на ГЕРБ. „Силно сме обезпокоени от пълното отхвърляне на Тодор Тагарев като кандидат за министър на отбраната по време на преговорния процес, отказа на ГЕРБ от фиксиране на срокове за реформи в службите и съдебната власт и пълзящата путинизация на българскота политика. ПП Зелено движение ще подкрепи проекто-кабинет само при ясни гаранции за антикорупционна и природозащитна политика“, посочват от партията.

Във вторник финалните преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ за договорената преди 9 месеца премиерска ротация се провалиха и не се стигна до подписването на общ документ за управление на страната. Хората на Борисов твърдят, че причината била един министерски пост, докато за ПП-ДБ взривяването на преговорите дошло от страна на ГЕРБ, след като се е разбрало, че ДПС няма да има гарантирана роля за регулаторите и съдебната власт.

Номинираната до ГЕРБ за премиер Мария Габриел обяви пред президента, че предлага състав на кабинет с кадри на двете политически формации. От ПП-ДБ обаче писнаха, че той не бил съгласуван с тях и министрите им били давали съгласие да участват в него. 

Магазин за Акумулатори

Материалът Плюха-плюха и клекнаха: Унизените ПП-ДБ се молят за преговори е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ