8 C
София
събота, април 20, 2024

По Хичкок: Магистрала ”Страх” – кой кого парализира по трасето бизнес – власт?

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Шефът на агенция „Пътна инфраструктура“ Венцислав Ангелов по бТВ. Камерата показва един адски изплашен човек, сричащ на диалект. Проверките за качеството на покритието на участъци от магистрала „Хемус“ и Северната тангента били поръчани от МВР. Не от нас, моля ви! – брани се разтрепераният началник на АПИ.

Какво точно се проверява и къде? – пита кротко Мария Цънцарова.

„Мммъ… ами…“, – мрънка човечецът.

На колко места се измерва? – отново внимателно задава въпрос водещата.

„Ееее… то не може…“. Когато набира нехарактерна за него храброст Ангелов успява да сглоби цяло изречение: Не мога да кажа за колко километра важи тази ядка.“ След още малко допълва обречено: „Строителството е проверявано от съответните органи… Резултатите са били приемливи“.

Така кажи бе, човек. Всичко е било наред, но сега по някакви мистериозни причини се налага да се правят ремонти за 500 милиона лева.

Проверка по рама

Цънцарова така и не спомена във въпросите си името на бизнесмена Велико Желев. Едва ли от загриженост, че мишлето срещу нея може да получи инфаркт.

По същият начин от няколко дена се държи и регионалният министър Иван Шишков. Първо юначно показа проба-ядка, според която около 30% от настилката в някои магистрални участъци е „спестена“. За изчезнали милиони става дума. 

Но след като в интервю – отново за бТВ – Велико Желев заяви, че с пробите на асфалта някой много сериозно е подвел министъра, Шишков започна да се държи като човек, който току що е научил много лошаа новина.

Слухове в строителния бранш разнасят, че и Шишков, и Ангелов адски се страхуват от Велико Желев, собственик на Хидрострой. Защо е така и дали е вярно – няма как да знаем. Засега. Но можем да предполагаме.

Нещата обаче не са така прости. В интервюто за бТВ милионерът Желев заяви, че в България вече не може да се прави нормален бизнес и обмисля да изнесе бизнеса си в чужбина. Спомена Арабските емирства…

Което означава, че той също е неспокоен. Като опитен играч той е наясно, че няма случайни неща. Задържането му за 24 часа също. То е знак за нещо и най-вероятно Желев знае какво е то. Недосегаемостта вече не е гарантирана. Някои ще хвърлят на вълците други, за да спасят себе си. В смисъл, че Борисов няма как да признае, че носи отговорност за кражбите и проблемите с магистралите. Това е война зад кулисите. Жестока война на интереси, капитали и влияние.

Магазин за Акумулатори

През последните години бяха ударени хора, считани за недосегаеми от закона. Бяха ударени по мафиотски, а не по правилата и в името на правовия ред.

Шишков и Ангелов – мишите сърчица – изглеждат като в прединфарктно състояние, когато се налага да отговарят за откраднати стотици милиони от строителството на пътища и магистрали. Но и босове над тях са в същото нездравословно състояние, знаейки, че други държат тяхната съдба в ръцете си.

„Всеки човек ще извърви пътя, който му е отредила съдбата. Дори този път да води в затвора“, – е казал Дон Корлеоне.  

Нищо не намеквам. Но си спомням думите на Фазил Искандер: „Всяко неочаквано нещо, което се случва на човек, може да е начало на възмездието“.

Няма нищо вечно.

Емил Азар

Източник: Frognews.bg

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ