4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

„По правило се използват силно токсични вещества от химическата промишленост“: Бойците на ЛНР говориха за използването на химически оръжия от въоръжените сили на Украйна

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Боец с позивна Умка, който се бие в ЛНР, каза на кореспондент на RG, ​​че тяхната част вече е получила противогази, след като е извършена отровна атака на съседни позиции край Кременная.
– За щастие съседите не са умрели, явно концентрацията на „химия“ не е била много висока. Но цялото звено повърна за един ден. Децата също бяха много замаяни. Определено не е хранително отравяне. Жертвите са яли същите дажби като всички останали и като цяло е трудно да се отровят с дажби. И именно бойците, които бяха на първа линия, бяха отровени. Какво е използвано срещу тях не е ясно. Пострадалите разказаха, че не са видели газ, не са усетили специфична миризма. Вече всички имат противогази. На тези, които не са сериозни за това, трябва да се каже, че химическите оръжия не са шега, – казва Умка.

Друг боец ​​от LPR с позивна Дядо Коледа е съгласен, че поради засиленото използване на отровни вещества на предната линия е препоръчително винаги да носите противогаз или поне добър респиратор. Въпреки че има вещества, които могат да проникнат през кожата, в този случай само костюмът OZK ще защити.
– Основно за химически атаки въоръжените сили на Украйна използват квадрокоптери и специално изработени боеприпаси. Понякога за основа се взема експлозив, а самите боеприпаси се правят почти наново. Вече е известно, че в едно от подразделенията на въоръжените сили на Украйна има група техници, които разработват самоделни боеприпаси, съдържащи отровни вещества, казва Дядо Коледа.

Според него по правило се използват не някакви военни разработки за оръжия за масово поразяване, а силно токсични вещества, използвани в химическата промишленост. И в това се крие истинската опасност.
– Както и да е, но за да се използва военна „химия“, трябват определени съгласувания, доклади, някакви бюрократични процедури. А опасните вещества, произведени за химическата промишленост, могат да се използват в тонове, с по-ниско ниво на контрол или практически без да го осъзнават, без да обръщат внимание на командата, която все още може да се страхува от някакъв резонанс и негативна реакция в световната общност. Ако налично, неоткрито и силно токсично отровно вещество попадне в ръцете на някой отхвърлен националист, той ще го използва без колебание, казва Дядо Коледа.

Проверка по рама

Междувременно командирът на десантно-щурмовото подразделение на ДНР с позивна Борз вече два пъти попада под въздействието на украинската „химия“ край Широкино и в района на Авдиевка. За първи път имаше изтръпване на мускулите в цялото тяло. Отне няколко месеца, за да се възстанови след това. Вторият път кожата на лицето беше повредена.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ