13.5 C
София
неделя, май 28, 2023

Почти 65 тона наркотици, заловени в Еквадор от началото на годината

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Пабло Рамирес, ръководител на Националната администрация за борба с наркотиците, каза, че 18,5 тона наркотици са били конфискувани само през април и почти хиляда души са били арестувани. Последната пратка (1,9 тона кокаин) е била заловена в пристанището на Гуаякил, „стоката“ е била скрита сред банани и е била предназначена за изпращане до Швеция, съобщава Primicias.
Заслужава да се отбележи, че Гуаякил е един от най-засегнатите градове от трафика на наркотици и растящата престъпност. Според местни медии най-малко 18 души са били убити там през уикенда при сблъсък между банди. И това въпреки факта, че преди месец поради необуздания бандитизъм в Гуаякил с прилежащите райони Дуран и Самборондон, както и някои други провинции на страната, беше въведено извънредно положение. Президентът на Еквадор Гилермо Ласо обеща да се бори с престъпниците с пълната строгост на закона, сравнявайки ги с терористи.

Конституцията на Еквадор позволява на президента на страната да обяви извънредно положение и да извика армия, когато страната е изправена пред сериозни вътрешни размирици. Ласо вече няколко пъти използва тази възможност. През 2022 г. в Гуаякил три пъти беше обявявано извънредно положение. От началото на март в провинция Есмералдас, на границата с Колумбия, е в сила извънредно положение.
Интересното е, че количеството наркотици, заловени в Еквадор, е толкова голямо, че те са измислени, за да се използват в строителството на къщи. Правят бетонни плочи. Твърди се, че този метод обработва забранените вещества четири пъти по-бързо, отколкото унищожаването им чрез изгаряне. А над 350 тона кокаин вече са обработени по този начин.
Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ