17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Под свирка на очила: кой попречи на Лавров да говори при откриването на новия офис на руското генерално консулство в Тайланд

ПРОЧЕТИ СЪЩО

„Ти си невероятен човек. Ти си човекът, който ми прави празници“, ръси комплименти един от гостите с вид на Дон Корлеоне и жестове на артист, визирайки красива жена. И разбирам, че за много от тези хора появата на консулството на острова е наистина необходимо събитие. Особено ако на някакъв етап от бъдещото си съществуване тайландците решат, че им е писнало от посетители. И по примера на индонезийския Бали ще започнат да ограничават броя на постоянно живеещите и зимуващите в Пукет фаранг (чужденци – бел. ред.). Точно тогава нашите сънародници ще имат нужда от консулска помощ. Мястото, избрано за новата руска дипломатическа мисия, е обещаващо във всеки смисъл – на територията на луксозен петзвезден хотел, буквално на един хвърлей от плажа.
Отговорът на въпроса кои са те, сънародници, живеещи в Тайланд, и дали те са от полза за родината си, няма да бъде недвусмислен. Много от руснаците, които са се заселили в Пукет от дълго време, искрено помагат за популяризирането на руската култура, традиции и дори религия сред тайландците. Но има, разбира се, и такива, които възприемат Русия изключително като потребител. Определено не си струва да приравнявате сънародниците с една и съща четка. На среща с Лавров местният свещеник, запитан от министъра колко сънародници живеят на острова, след кратка пауза, бързо пресметнал всичко наум, уверено обяви – „две хиляди“. Министърът беше искрено изненадан – явно са му били дадени различни числа, с много порядъци по-високи. В края на краищата по-рано ръководителят на руското външно министерство спомена в речта си, че повече от един милион руснаци са пристигнали в Тайланд само от октомври миналата година.

И тогава смешните две хиляди. „Само енориашите ли ги броите?“, попита той с надежда събеседника в расото. Той се възмути: „Разбира се, но кой друг?“. „Не всички наши сънародници в Пукет все още са ваши енориаши“, намери нещо, което да възрази Лавров. И тогава той попита събралите се да го посрещнат: „Имате ли старши?“ Сънародниците очевидно не бяха готови за такъв въпрос и се поколебаха, опитвайки се да назначат отговорник за тях в движение. При тази вълнуваща пауза пресата бързо беше отстранена от залата и се проведе нов 25-минутен разговор при закрити врати. По-късно министърът ще го нарече интересен и важен, а хората, които са се събрали – много достойни, подкрепящи интересите на Русия. Това не е буквален цитат, но изглежда Лавров е намерил разговора за полезен.
При откриването на консулството министърът говори убедено за необходимостта от защита на правата и интересите на всички руски граждани без изключение в чужбина. В Пукет, с неговия голям туристически трафик, този проблем е остър. Новото представителство на Руската федерация едновременно ще развива бизнес контактите между руските и тайландските предприемачи, както и сътрудничеството между руските и тайландските региони. Например Пукет ще се побратими с Камчатската територия. Предполага се, че картите „Мир“ са в обращение в Тайланд: Лавров обсъди този въпрос с тайландския си колега.

Но сънародниците, които се събраха пред вратата на новото консулство, изобщо не чуха много от речта на Лавров. Първоначално микрофонът не работеше, а след това речта на министъра започна да се придружава от пронизително освиркване. Изглежда зад гърба на Лавров нападателите са поставили кола с включена аларма. И тя, сякаш на зададен таймер, се включваше в моментите, когато думите на Лавров трябваше да бъдат преведени на английски.
Реално кола зад гърба на министъра не е имало. Шефът на руската дипломация беше зашеметен от долетяла от нищото птица. Дали в знак на благодарност за трохите от дипломатическата маса, или от широтата на птиче сърце, тя подкрепи речта на Лавров с пламенен, пронизителен вик, като фен с подсвиркване, фанатизиран от своя футболен идол и който не може да изрази своето завладяващи чувства по друг начин освен със свирка. Когато Лавров заговори, птицата, сякаш по даден знак, замлъкна, но по време на превода отново и отново се чуваше нейният скърцащ, напълно немелодичен глас. Докато обаче над новото консулство се развява руското знаме и прозвучава руският химн, птицата, за щастие, губи интерес към случващото се и млъква, впечатлена от нечуваните дотогава звуци.

Проверка по рама

Новата консулска служба започва работа от понеделник и изглежда ще има много грижи. По пътя за летището в Пукет мотоциклетист профуча покрай нас с висока скорост, размахвайки колелата си на мокър асфалт, изпреварвайки всички. Без каска, с някакъв надпис на руски, отпечатан на гърба на мокър от дъжд суичър. Тайландските полицаи на кръстовището гледаха озадачени след нарушителя на правилата за движение. „Ето как новото консулство на Русия бързо ще стане дом“, помислих си. В края на краищата този „скоростен състезател“ също е наш сънародник и има пълното право да бъде защитен от руската държава. Както Сергей Лавров всъщност обеща при откриването на консулството.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ