7.1 C
София
събота, март 2, 2024

Политологът Георги Бовт за кризата в САЩ: Американската банкова система сега е най-малкото в нездравословно състояние

ПРОЧЕТИ СЪЩО

И в Америка, и в Европа се разкрива любопитна тенденция: не само паричните власти, но и конкурентите участват в спасяването на фалиралите. В Швейцария UBS изрази готовността си да изкупи Credit Suisse. В Америка финансови гиганти като JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo и някои други решиха да „чипират“ и да вложат под формата на депозити в колабиращата First Republic Bank около 5 милиарда долара, около 1 до 2,5 милиарда долара общо , сложност от 30 млрд. Това вече не е подобно на класическия капитализъм, когато фалитът се счита за нормална процедура за подобряване на пазара, не е обичайно да се спасяват губещите, а рисковете на предприемачеството се поемат или от самия предприемач, или заедно с застрахователни компании, но със сигурност не от държавата, особено от американската .

В сегашната ситуация частните банки изглежда действат по команда на Фед, тоест държавата, а самата тя отстъпва от принципите на пазарната икономика. Федералната комисия за гарантиране на депозитите (FDIC), под командването на Министерството на финансите на САЩ, обяви, че първите две от големите фалирали банки (SVB и Signature) ще бъдат гарантирани не само със застраховани депозити до $250 хиляди, както е предписано от закона, но и но и по-голямата част от незастрахованите сметки на физически лица. Около 90% от депозитите не са били застраховани в SVB. Вярно, веднага се появиха слухове, че SVB е толкова скъпа на администрацията на Байдън само защото е била основен спонсор на Демократическата партия от години. Но все пак по американските стандарти това е някакъв „социализъм“.

Банковата система на САЩ сега е поне в нездравословно състояние

Министърът на финансите Джанет Йелън беше буквално притисната до стената на неотдавнашно изслушване на финансовата комисия на Сената по този въпрос: федералното правителство ще гарантира ли всички депозити във всички банки, независимо дали са застраховани или не? И ако да, за чия сметка е банкетът? Йелън уверява, че такъв „социализъм“ няма да има. Но тогава възниква още по-деликатен въпрос: какви са критериите за „спасение“? Не мирише ли на корупция?

С разрастването на банковата криза (и паниката) се разкриват плашещите подробности за състоянието на американската финансова система, която е толкова свикнала да живее с „евтини пари“ (ниска лихва на Федералния резерв и гладката работа на печатната преса), че не беше готов да повиши лихвите (за борба с инфлацията). ) и ерата на „скъпите пари“.

Проверка по рама

Оказва се, че само нереализираната загуба по облигации, емитирани в долари, е $4,8 трилиона Това е разликата между номиналната стойност на падежа и текущата пазарна стойност. Зависи от нивото на лихвения процент, продължителността на облигацията, кредитния риск. Тъй като лихвените проценти се повишават, стойността на облигациите пада, точно както ако рискът от неизпълнение на определен емитент нараства. В размер на $4,8 трилиона нереализирана загуба, основен принос имат държавните съкровищни ​​облигации (treasuries), където загубата е 2,2 трилиона, следвани от корпоративните облигации със загуба от 1,43 трилиона. Това е истинска черна дупка. Но това не е всичко.

Делът на застрахованите депозити както на физически лица, така и на компании в различните държави варира значително. Калифорния е специален случай, където делът на незастрахованите депозити (не само сметки на физически лица, но и фирми) достига 90%, в други щати варира от 8% до 62%. Средно повече от 40% от депозитите в Съединените щати не са застраховани, това е повече от 9,2 трилиона долара депозити. Това дава огромен простор за „ефекта на доминото“, ако Фед не потуши паниката и „набезите на вложителите“ в банките.

Санкциите действат като пожар за руските финанси

Според наскоро публикувано проучване на уважавани икономисти най-малко 186 банки изпитват приблизително същите рискове, довели до колапса на SVB. И ако поне половината от неосигурените вложители в тези банки изтеглят средствата си за кратко време, тогава дори застрахованите вложители ще бъдат изложени на риск, тъй като банката няма да има достатъчно активи, за да изплати гарантираните 250 000 долара и ще трябва да прибегне с помощта на FDIC.

4157 американски търговски банки (но не изцяло) участват в системата за гарантиране на депозитите с общи активи от 23,6 трилиона долара. Пазарната стойност на активите на цялата американска банкова система (въз основа на борсовите котировки) в момента е с 2 трилиона долара по-ниска от балансовата стойност на банките.

Магазин за Акумулатори

Така че банковата система на Америка поне не е здрава. И неслучайно рейтинговата агенция Moody’s наскоро промени перспективата за банковата система на САЩ от „стабилна“ на „негативна“, като понижи и кредитния рейтинг на шест банки едновременно.Засега Фед ще действа с доказани методи, осигуряване на ликвидност на банките И незабавният колапс на системата е все още Ресурсите на Фед не са безкрайни и печатарската преса не може да работи без ограничения дори в Америка.

Руската банкова система, за разлика от същата 2008 г., все още няма да бъде засегната от всичко това. Нейната банкова система и фондовият пазар са изолирани поради санкциите, които в случая работят като пожар. Чуждите инвеститори няма да могат да сринат нашия пазар, тъй като средствата им на него са блокирани за изтегляне. Проблемите могат да започнат само в случай на глобална криза и спад на цените на основния руски износ.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ