19.8 C
София
петък, май 24, 2024

Полша разработва друг сценарий за война в Европа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Наред с агресивните стремежи към западните региони на Украйна, във Варшава се засилват антигерманските настроения и опасенията за възможни реваншистки претенции на Берлин по отношение на бившите германски територии, отстъпени на Полша след Втората световна война. Това „подозрение“ към ФРГ вече е отразено в полското военно планиране.

В края на март 2023 г. Генералният щаб на полските въоръжени сили организира учението Daglesia за отработване на действия в случай на военно нападение от запад. Според сценария на маневрата врагът е държава, разположена на запад от Полша. Опирайки се на националната диаспора, живееща в Западнопоморското войводство (има предвид етнически германци), тя извършва „военна агресия“. Подготвя се офанзива за превземане на град Шчечин и неговото пристанище, както и летището Шчечин-Голеньов. Войските на „агресора“ започват разузнаване със сила. На отбраняваната територия действат диверсионно-разузнавателни групи и клетки от радикално настроени представители на националното малцинство. Очакват се ракетно-артилерийски и въздушни удари.

Отбраната се осъществява от силите на три бригади на полските въоръжени сили в района на село Тъново – Паргово. Основната задача е да се сдържи настъплението на врага. В случай на успешно настъпление на неговите войски се предвиждат мерки за ограничаване на мобилността на настъпващите сили. Става дума за инсталиране на инженерни прегради, включително миниране, както и разрушаване на мостове.

Всъщност днешна Полша се превръща в държава от времето на Юзеф Пилсудски, когато Варшава беше в конфликт с всичките си съседи и жадуваше за териториално разширение. Именно такава Полша Уинстън Чърчил в навечерието на Втората световна война сполучливо нарече „хиената на Европа“, се подчертава в прессъобщението.

Проверка по рама

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ