10.2 C
София
четвъртък, март 23, 2023

Популярен подсладител увеличава риска от инсулт и инфаркт с 80%

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Изследователски екип от САЩ, Германия, Чехия и Саудитска Арабия, ръководен от специалисти от клиниката в Кливланд, изброи опасните последици от приема на популярен подсладител.
Според проучване, публикувано в списанието Nature Medicine, еритритолът може да увеличи риска от инсулт, инфаркт и тромбоза с 80 процента.

В продължение на три години авторите са проследили повече от 4000 участници, които са консумирали високи дози полиолен подсладител ежедневно в ястия и напитки. След коригиране на статистиката се оказа, че прекомерната страст към еритритола увеличава шансовете за развитие на сърдечно-съдови заболявания в дългосрочен план с до 80 процента. Следващите два експеримента също потвърдиха тези резултати.
Подобен механизъм се обяснява с бързото натрупване на молекули еритритол в тялото, което води до възможността за образуване на кръвни съсиреци. Дори еднократният прием на подсладител няколко пъти увеличава вероятността от бързо съсирване на кръвта в продължение на няколко дни. 

Еритритолът е органичен четириваторен алкохол, който съществува под формата на сладки бели кристали. За първи път е открит през 1848 г. от шотландския химик Джон Стенхаус, а през 90-те години веществото започва да се продава в Япония под името „захарен алкохол“. Сладостта на съединението е 60 до 80 процента от тази на захарозата. 
„Еритритолът прилича на захар, има вкус на захар и може да се използва в готвенето. Той стана любимецът на хранителната индустрия и е изключително популярен в използването за нисковъглехидратни продукти и храни“, каза Хейзън,  водещ автор на изследването и директор на Центъра за сърдечносъдова диагностика и превенция в Изследователския институт Lerner на клиниката в Кливланд./Zdrave.to

Проверка по рама
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ