15 C
София
сряда, април 17, 2024

ПОСТАНОВКА: Мераклийка за ВАС търси съдии в мрежата на Мартин Нотариуса

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Не бъди безразличен ! Сподели статията с твоите приятели

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) създаде специална комисия, която трябва да провери дали съдии са имали връзка с мрежата за влияние, създадена от застреляния Мартин Божанов-Нотаируса. Комисията ще работи в продължение на три месеца.

В нея влизат председателите на двете върховни съдилища – Галина Захарова (ВКС) и Георги Чолаков (ВАС), както и осветлената от Новините Днес като мераклийка за шефка на ВАС Атанаска Дишева плюс Олга Керелска, Цветинка Пашкунова, Даниела Марчева и Вероника Имова от колегията.

Сини напъни в Новините Днес: Съдийката Атанаска Дишева от ВСС гласена за шеф на ВАС (СНИМКИ)

Ще се проверят всички дела, за които се знае, че Божанов е имал някакво участие. Едно от тях е например това за несъстоятелността на КТБ, както и за конфискация на имуществото на Евелин Банев-Брендо, който бе осъден у нас за пране на пари, а в чужбина – за наркотратфик.

Проверка по рама

Божанов, както и неговият адвокат Велимир Атанасов, са се явявали и като консултанти по дела, водени от „Инвестбанк“. Освен това ще се проверяват и процеси с участието на негови приближени – адвокатите Атанасов и Емил Писков.

Ще се изискат данни от съдилища, от прокуратурата, ГДБОП, ДАНС, столичната полиция, данъчните и други държавни органи.

От няколко години

Членовете на съвета, които сега ще проучват дейността на Нотариуса и групата, не са новаци в темата. Още преди четири години съдията Владислава Цариградска бе изслушана от съвета. Тогава тя разказа, че е била заплашвана от Божанов заради дело, по което той спорел с бившата си съпруга. Изслушан бе и друг магистрат – съдията Цвятко Лазаров, който също казваше, че е бил заплашван.

Институционалната реакция обаче се изчерпа с изслушване и назначаване на охрана на Цариградска. Едва след убийството на Божанов темата влезе в дневния ред и на политици, и на прокуратура. Резултатът е, че четири години след като за първи път подаде сигнал Цариградска отново е с охрана, а междувременно прокуратурата не си мръдна пръста да обвини Божанов.

Всъщност след убийството му от градската прокуратура се опитаха да се изкарат безстрашни, заявявайки, че само те са се осмелили да образуват дело срещу групата. До повдигане на обвинение срещу Божанов така и не се стигна. Ако се вярва на градската прокуратура – защото междувременно бе убит.

Магазин за Акумулатори

Имам човек

Съмненията, че Нотариуса урежда дела са обществена тайна. Още през 2021 г. организацията „Антикорупционен фонд“ пусна свое разследване, от което се разбра, че са искани пари Ивайла Бакалова като ѝ е обещавано, че мъжът Веселин Денков ще бъде пуснат от ареста, където лежеше по дело на специализираната прокуратура.

Въпреки това от страна на прокуратурата нямаше никаква реакция.

Отново след убийството на Божанов започнаха проверки, за да се разбере дали дела по сигнали срещу него са мачкани. Част от тях са за имотни измами и са подавани в години наред. Съмнението, че по тях не се е работело бе една от причините шефката на районната прокуратура в София Невена Зартова да подаде оставка наскоро.

Медиапул

Материалът ПОСТАНОВКА: Мераклийка за ВАС търси съдии в мрежата на Мартин Нотариуса е публикуван за пръв път на Новините Днес.

Народ

Новините Днес

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ