4.9 C
София
четвъртък, март 30, 2023

Повече от милион французи участваха в демонстрации срещу пенсионната реформа

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Тя бе издигната от участниците в столичната демонстрация срещу пенсионната реформа. В шествието им по улиците и булевардите на града на Сена, според Генералната конфедерация на труда (CGT), една от осемте синдикални центрове, оглавили сегашното протестно движение, са участвали 700 000 души. Както обикновено, по-късно МВР излезе със своя цифра и тя е с порядък по-ниска – малко над 80 000.
Приблизително същата картина и в други градове на страната. В Марсилия, според профсъюзите, протестното шествие е привлякло 245 000 граждани (32 000, преброени от властите). В Нант в Западна Франция са били над 30 хиляди, в Нормандия Каен – 24 хиляди. Общо масови демонстрации се проведоха в почти 300 големи и малки френски града.

Организаторите на тази мащабна акция заложиха много на това и по тяхно дълбоко убеждение постигнаха голям успех. Сега те настояват правителството да се откаже от законопроекта, който предизвика истинско социално цунами в страната. Особено като вземете предвид, че във всички анкети повече от две трети от френските граждани се обявяват против либералната реформа, която според тях ще нанесе удар върху една от основите на системата за социално осигуряване, създадена след Втората световна война.
Трябва да се каже, че шестият ден от протеста не мина без ожесточени сблъсъци между служители на реда и агресивни групи от средите на радикалите, както и „жълтите жилетки“, които проникнаха в колоните на демонстрантите.

В Париж схватките, започнали от средата на похода, продължиха до крайната точка – на Place d’Italie. По пътя нахаканите трошеха билбордове, витрини на банки, спирки и други „градски мебели“. Мачкаха асфалт, въртяха павета, демонтираха скелета и всичко това полетя към полицията. Те отговориха със сълзотворен газ, шокови гранати и палки. В столицата, според непълни оценки, са арестувани повече от две дузини радикали.
Нещо подобно се случи и в други градове. И така, в Рен (това е Бретан), както следва от комюникето на местния префект, в сблъсъците са участвали 400 лица, склонни към насилие. Издигнаха барикади от контейнери за боклук, запалиха ги, хвърляха димки, бутилки, бутилки с боя. Полицията дори трябваше да прибегне до водно оръдие, за да разпръсне необузданата публика. Имаше и арести.

Проверка по рама

Горещо беше и в Лион, където протестираха 50 000 души (според властите – половината от тях). И имаше сбивания с полицията. В резултат на това 35 ажани получиха наранявания с различна тежест, а около дузина демонстранти бяха арестувани.
Междувременно вече беше обявено, че следващата национална стачка е насрочена за следващата събота, 11 март.
Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ