17.9 C
София
четвъртък, септември 28, 2023

Празничен карнавал обедини народа на Беларус в Деня на независимостта

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Общите предизвикателства и заплахи, пред които е изправена страната, консолидират обществото и дават разбиране за необходимостта да бъдем заедно, подчерта в интервю за репортери Александър Лукянов, лидер на младежкото движение на Република Беларус. „Само заедно нашият народ преодоля и най-трудните предизвикателства в историята на държавността. И струва ми се, че всички трябва да помислим как да живеем така, че Денят на независимостта винаги да бъде общонационален, всеобхватен празник за нас. Това, което трябва да се направи, за да предадем на нашите деца тук е чувство на вечна благодарност към деди и прадядовци, предци, включително чрез семейни традиции“, каза първият секретар на ЦК на Беларуския републикански младежки съюз.
В този юлски ден беларусите се разходиха по улиците и площадите на столицата, областните центрове и областните градове със своите семейства, колеги и приятели. Жителите на Минск признаха, че днес са били на стелата по зов на сърцето си и като благодарни потомци са били длъжни да донесат цветя в памет на защитниците. Мнозина говореха за важността на продължаването на каузата на героите и запазването на независимостта. И всеки – войник, производствен работник, лекар – обеща в поста си да положи всички усилия за това.

Дойде до стелата в центъра на Минск с цветя и малкия Павел Зинченко. А на въпроса защо е тук, момчето тържествено каза: „За да почетем храбростта и героизма на войниците, които ни спасиха“.
Представители на много професии искаха да кажат „благодаря“ на по-старото поколение. Светлана Розум, например, дойде да положи цветя с екипа на родното си училище. „Докато паметта живее в сърцата ни, всички загинали по време на Великата отечествена война ще бъдат безсмъртни. В Деня на независимостта с гордост поднасяме цветя на загиналите герои“, лаконично изрази искрените си чувства тя.

Между другото, на брега на Буг, уточнява агенцията, в този ден над 150 автомобила са участвали в митинга „За силна и просперираща Беларус“. Колоната от участници тръгна от мемориалния комплекс „Брестка крепост-герой“, а крайната точка беше паметникът „Вечна памет на загиналите в борбата срещу фашизма“ в агроград Мухавец, Брестка област, където се проведе тържествен митинг. и се състоя церемония по полагане на цветя.
Много творческо въображение проявиха и организаторите на масовите тържества в Гродно. Тук празникът започна с театрално пъстро шествие „Създаваме Беларус“. Музикантите по традиция бяха следвани от военните, които носеха основния символ на беларуската държавност – знамето, следвани от представители на предприятията и организациите на региона в стройни колони, креативно представящи най-добрите си постижения с помощта на оригинални визитни картички.

Проверка по рама

В унисон се представи и предприятието „Белкард“, което създава сърца за зубри – МАЗ, МТЗ, БЕЛАЗ. Последва ги „БелТАПАЗ“ – център за производство на топаз, но не за бижута, а за автомобили. И химическият гигант се представи: Гродно Азот демонстрира свои разработки, които са направени от специфични химически нишки и елементи, използвани в производството на завода.
Митинг в мемориалния комплекс „Буйничское поле“ откри поредица от празнични събития в Могилевска област в Деня на независимостта на страната. В него участваха над пет хиляди души – представители на изпълнителната власт, трудови колективи, обществени сдружения, ветерани и младежи. Призив към всички събрали се отправи почетният гражданин на областния център, председателят на градския Съвет на ветераните Зинаида Пенкова. По думите й за подобно представление я е вдъхновило дълбокото уважение към заминалите и живеещи сега ветерани, за това, че са защитили света и са дали свободата на Синеоката.

„Като учител, жена и майка искам да ме чуят нашите младежи, момичета и момчета, подчерта тя.“ Призовавам ги да пазят мира и да спасяват страната, защото това е нашето бъдеще. Какво ще направят за Беларус, ще остане за бъдещите поколения. Днес, повече от всякога, е необходим мир, който се дава само когато всички сме обединени и заедно, когато имаме една цел – запазването и просперитета на нашата страна.“

Сред останалите в парка журналистите срещнаха ветерана от Великата отечествена война Фьодор Иванович Кривоногов. Мъжът дойде на празника с внука си Яков Будков. И въпреки значителната си възраст, 97-годишният ветеран Федор Иванович е настроен по боен начин: той ще празнува Деня на независимостта до вечерта. „В този ден искам всеки жител на страната да си спомни каква висока цена платихме за една мирна и просперираща страна. Искам да пожелая на всеки беларус добро здраве, мир в семействата и нашия общ дом и успехи в труда на всички. Нека страната ни остане спокойна и щастлива!“
А участниците в културно-образователната акция „Влак на паметта“, която събра 200 ученици от Беларус, Русия, Киргизстан и Армения, на този ден, уточнява агенцията, положиха младежка алея в историко-културния комплекс „Линията на Сталин“. “, където бяха засадени 79 дръвчета.

Магазин за АкумулаториФилми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ