18.8 C
София
вторник, април 16, 2024

Пред заплахата от избори: ПП омекна, Лена протяга ръка

ПРОЧЕТИ СЪЩО


Пред заплахата от предсрочни избори, на които ПП-ДБ ще загубят още от крехкото си присъствие в политиката, „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) омекна. Коалицията вече е склонна да обсъжда друг документ за управление на страната след ротацията.

Предложеният меморандум не е ултиматум, а протегната ръка, покана за преговори. Това обяви Лена Бориславова пред бТВ след като ГЕРБ и вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел отхвърлиха предложения меморандум за управление от ПП-ДБ в сряда.

„Отиването на избори в момента е неподходящо, защото тези проблеми няма да намерят своето решение. И след изборите те отново ще седят на масата. Регулаторите отново ще трябва да бъдат избрани, а съдебната система и казусите с Пепи Еврото и Марто Нотариуса, те няма да изчезнат от само себе си. Така че някой трябва да седне и да говори как се решават. В този смисъл ние протягаме ръка към колегите от ГЕРБ, това не е ултиматум“, каза Лена Бориславова.

„Ако на тях не им харесва този документ, както е оформен, ние сме склонни да има друг документ, да има преговорни групи, да седнем и да говорим, но ротацията идва и ние не можем да продължаваме да се подкрепяме без ясни ангажименти“, допълни тя.

Бориславова изрази недоумение от „свръхреакцията на ГЕРБ“. Тя допълни, че много би искала да види тяхно предложение на масата. Посочи, че ПП-ДБ предлагат различни варианти от месеци.

Проверка по рама

„Още в първите 10 реда на меморандума е записано, че това е предложение за преговори“, каза Бориславова.

Според нея има два големи проблема, които трябва да бъдат решени. Това са избирането на шефовете на регулатори и проблемите в съдебната система.

„Искам да чуя каква е тяхната визия за регулаторите. Дали искат плаващи мнозинства, дали в регулаторите трябва да влязат зависими политически лица, както стана с Конституционния съд, дали стоят зад идеята си делението да бъде една трета за ДПС и после една трета за ГЕРБ“, посочи Бориславова.

На въпрос какво мисли за срещата между Спас Русев и Кирил Петков, Бориславова отговори така: „Тази среща не е направена в Банкя, не е в тайна стаичка, а е на обществено място, където всеки може да мине и да чуе за какво си говорят. Мога да ви уверя, че няма да приемаме номинации на Спас Русев за медийните регулатори, а ще търсим най-добрите кадри, които се ползват с обществено доверие“.

Материалът Пред заплахата от избори: ПП омекна, Лена протяга ръка е публикуван за пръв път на Narod.bg.Source link

Магазин за Акумулатори

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ