33.4 C
София
петък, юли 19, 2024

Предразположението към тревожност и депресия се познава по ръцете

ПРОЧЕТИ СЪЩО

Когато сравним показалеца и безименния си пръст, можем да разберем дали сме склонни да страдаме от тревожност.

Ако показалецът е по-дълъг от безименния пръст, много вероятно е да сте добри във вербалните задачи. Ако показалецът ви е по-къс от безименните пръсти – по-малко сте склонни към тревожност.

На специалистите отдавна е известно, че възрастните, при които показалецът е по-къс от безименния пръст, са били изложени на по-високи нива на тестостерон, по време на ембрионалното им развитие.

Общата особеност е, че нивата на тестостерона се свързват с по-висши способности за справяне със задачите. Такъв пример са различните пространствени задачи. 

Оказва се, че жените, които имат най-добри резултати на тези тестове, са и с най-високи нива на тестостерон както в пренаталното си развитие, така и вече като възрастни. От друга страна, сред тези, които имат най-слаби резултати, нивата на тестостерона са най-ниски и в двата случая.

Ефектите от различните нива на този хормон не свършват дотук. Количеството тестостерон в пренаталното развитие се свързва и с някои заболявания. Според учените, високите нива на тестостерон в началните етапи от развитието ни се свързват с повишен риск от заболявания, които са по-често срещани сред мъжете, като аутизъм, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Турет.

Проверка по рама

Ниските нива на тестостерона в пренаталното развитие се свързват с по-голяма опасност от развитие на заболявания, които са по-често срещани сред жените, включително, тревожност и депресия.

Филми онлайн без реклами

ПРОЧЕТИ СЪЩО

ПОСЛЕДНИ НОВИНИ